Kóstóltad már az Upmát?

Gyakran eszem upmát reggelire. A dolgozóinknak szoktam főzni személyzeti reggeliként.

Télen-nyáron kiváló tápanyagforrás. (Imi, budapesti konyhafőnök)

Hozzávalók:
1 közepes paradicsom
2 szál nagyobb répa
1 bögre zöldbab (mirelit vagy friss)
1 marék kesudió vagy mogyoró
2 tk olívaolaj vagy ghí
1 bögre búzadara
3 bögre víz
1 kis diónyi friss gyömbér
1 kk fekete mustármag

1 kk római köménymag
(vagy őrölt kömény)
1 kk hing (hagyma helyett)
1 kk kurkuma
1 kk só
1 késhegynyi fekete bors
Friss petrezselyem vagy korianderlevél
Késhegynyi chili (opcionális, csípősen
kedvelőknek)

Elkészítése:
1. Zöldségek előkészítése: Először megtisztítom a répákat, majd hosszú, vékony

csíkokra vágom őket. A paradicsomot felkockázom, a zöldbabot pedig megtisz-
títom, leöblítem, és félreteszem.

2. Fűszeres alap elkészítése: Egy serpenyőben felhevítek 1 evőkanál olajat, majd
fedő alatt kipattogtatom a fekete mustármagot. Ezután hozzáadom a római
köményt és a hinget (ha őrölt köményt használok, azt később adom hozzá). A
gyömbért megpucolom, felszeletelem, és enyhén megpirítom a fűszeres alapban.
Ezt követően hozzáadom a zöldségeket, a kesudiót, a kurkumát és a sót, majd
felöntöm a vízzel, és összepárolom, de ügyelve arra, hogy a víz ne főjön el teljesen.
3. Búzadara pirítása: Egy másik edényben felhevítek 1 evőkanál olajat, majd a
búzadarát kis lángon aranybarnára
pirítom.
4. Összeállítás: A megpirított búzadarát

óvatosan felöntöm a fűszeres zöldség-
lével, és 2-3 percig forralom, amíg a

búzadara megdagad. Különösen óva-
tosan dolgozom, mert a búzadara forró

vízzel érintkezve fröcskölhet.
5. Tálalás: Az elkészült ételt forrón

tálalom, friss petrezselyemmel, kori-
ander levéllel és borssal megszórva. Aki

szereti, chilivel is csípősebbre ízesített.

Ínyencek kadhi szósszal is megöntöz-
hetik: A kadhi szósz egy hagyományos

indiai étel, amely jellemzően joghurt-
ból és csicseriborsó lisztből (besan)

készül, fűszerekkel gazdagítva.

Felajánljuk. Kóstolás után ha szüksé-
ges, sózzuk, fűszerezzük.