Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

1%

Amit az SZJA 1+1%-ról tudni érdemes

A személyi jövedelemadóról (rövidítve: SZJA) szóló törvény lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek arra, hogy befizetett adójuk 1+1%-ának felhasználásáról saját maguk rendelkezzenek.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról a 1996. évi CXXVI. törvény döntött. Az adófizető állampolgárok 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át, illetve 1998 óta a 1+1%-át.

Az „első” 1% felajánlható egy civil szervezetnek: ide tartoznak az egyesületek, alapítványok és közalapítványok.

A +1% felajánlható az Egyházi Törvény által elismert egyházaknak, vallásfelekezeteknek, vallási közösségeknek feltéve, ha azt az adóhatóság technikai számmal látta el. 2012 februárban módosította a parlament az elismert egyházak listáját, amely azóta nem változott, így 31 elismert egyház közül lehet választani.

A +1% felajánlható egy kiemelt költségvetési irányzat részére is.

Az adó 1+1% felajánlása az adófizetőnek nem jelent kiadást, a kedvezményezettek részére értékük azonban felbecsülhetetlen. Amennyiben az adófizető nem rendelkezik az adója 1+1%-áról, abban az esetben az összeg az állam pénztárában marad, mint befizetett adó.

A rendelkezésre annak a magánszemélynek van lehetősége, aki jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak vagy részletfizetési, illetve fizetési halasztási engedélye van.

A befizetett adó az összevont adóalap utáni, a kedvezmények és az önkéntes kölcsönös pénztári egyéni számlára, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára az adózó által átutalni rendelt összeg levonása után fennmaradó tétel.

A személyi jövedelemadó 1%-aként felajánlott forintokból sokféle, közcélt szolgáló érték képződik, képződhet. Ez a civil társadalom nagy lehetősége, amikor az adófizető közvetlenül, és mindenféle lemondás nélkül rendelkezhet befizetett adójáról, amellyel kézzelfoghatóan segíthet egy általa választott ügyet.

Mennyit ér adód 2×1%-a? Évente 900.000 ember számít a segítségünkre!

Mi hiszünk abban, hogy a Krisna-hívők tisztasági sztenderdjei szerint megfőzött, ízletes, finom és rendkívül tiszta ételek képesek megtartani a hozzánk járó családokat, megőrizni az idősek egészségét és kapaszkodót adni az átmenetileg munkanélküli, eladósodott embereknek. Hogy amikor majd ők visszatérnek hivatásukhoz, ismét elvégezhessék azokat a fontos feladatokat, amelyektől társadalmunk működik – legyenek ők szerelők, buszsofőrök, tanárok vagy művészek.
Éhes gyomorral nem lehet megmenteni a világot. Az étel élet, és mi a Te segítségeddel, szeretettel adjuk!

1% adófelajánlás – ez 100% segítség nekünk! Olvasd el miként segítheted a munkánkat! >>

 

Gyakori kérdések

Miért ajánljam fel az 1%-ot, ha különböző kedvezmények miatt ténylegesen nulla forint lesz a személyi jövedelemadóm?

A nulla forintos adóbevallást benyújtó személyeknek azért érdemes rendelkezni az egy százalékról, mert az egyházi egyszázalékos felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt. Ezt a támogatást az egyházak között a felajánlók létszámának arányában osztja szét az állam.
Ez az összeg az adott egyház szja 1% juttatásának akár 50%-a is lehet!

A kedvezményezett biztosan megkapta a személyi jövedelemadóm felajánlott 1%-át?

Ha a bevallás elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lett benyújtva az adóhatósághoz, a rendelkezés teljesítéséről ugyanilyen módon, elektronikus üzenet formájában kapunk értesítést.
Amennyiben nem elektronikus úton nyújtottuk be a bevallásunkat, de rendelkezünk Ügyfélkapuval, az elektronikus tájékoztatást külön írásbeli kérelemre küldi meg az adóhatóság.
A rendelkezésünk érvénytelenségéről írásbeli értesítést kapunk.

Honnan tudható, hogy az általam támogatni kívánt szervezet jogosult az 1% fogadására?

A NAV honlapján tájékozódhatunk a jogosult kedvezményezettek aktuális listájáról.

Mit tesz a NAV az adózó nyilatkozatának kézhezvétele után?

A NAV a borítékot és a benne elhelyezett rendelkező nyilatkozatot, illetve a rendelkező nyilatkozatnak az adózó nevét és adóazonosító jelét − ennek hiányában adószámát − tartalmazó perforált részét kódjellel látja el, és azokat egymástól elkülönítve dolgozza fel, ellenőrzi, illetve őrzi. A rendelkező nyilatkozatok alapján szeptember 1-ig tájékoztatja az eredményről az érintett szervezeteket.

Mit tehetek, ha felajánlásomat érvénytelennek nyilvánították?

Amennyiben az adófizetőnek nincs adótartozása, a rendelkező nyilatkozatot megfelelően kitöltötte, a jogosult kedvezményezett megjelölésével, mégis érvénytelennek nyilvánítják a felajánlását, ebben az esetben fellebbezéssel élhet.