Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

2022 sarokpontja: Élelmiszer szállítmányok Ukrajnába

Szerző: Admin
Megosztás

Meghitt ünnepek? Ez lesz az első karácsony az ukrán-orosz fegyveres konfliktus kirobbanása óta. A szomszédunkban zajló háborús krízis hazánk gazdaságára is hatalmas terhet ró, de egyre nehezebb helyzetbe hozza az átlagkeresetű családokat is. A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványa 30 éve segíti a bajba került családokat, időseket ételosztásaival, és most is áll a lakosság szolgálatára.

Az alapítvány Krisna-hívő önkéntesei láttak már sokmindent, jártak Srí Lankán a cunami után, Haitin a földrengést követően, a hazai és a boszniai árvizeknél, földcsuszamlások után és az iszapkatasztrófa területén. Az utóbbi évek során a Covid-járvány idején történt speciális igényű ételosztások fenntartása és az ukrán menekültek megsegítése volt kiemelt missziójuk. A jelen kihívásokról és tervekről Szanyi-Karl Attilát, az alapítvány vezetőjét kérdeztük.

„Először az Indiai Nagykövetség keresett meg minket, hogy az Ukrajnában tanuló egyetemisták, közel 10 ezer diák kimenekítését segítsük meleg ebéd osztásával.” Legfeljebb egy-egy éjszakára szállásolták el őket hazánkban, míg az utasszállító különgépek meg nem érkeztek értük. Az Ételt az Életért munkáját Narendra Modi, India miniszterelnöke is méltatta egy közös Zoom találkozó során.

„Az akció rámutatott, mennyire fontos professzionális módon értenünk, hogy egy bajba került embernek pontosan milyen segítségre van szüksége. Az indiai diákok javarészt chipsen és kekszen próbálták túlélni az akár egy hétig is eltartó utazást a magyar fővárosba, miközben a legtöbben képtelenek megemészteni a hazánkban készített élesztős kenyérféléket. Nekik egy tál indiai fűszerezésű rizses egytálétel maga volt a mennyország.”

A menekültválság azonban még csak ekkor kapott lendületet. Az alapítvány önkéntesei ezért a határátkelőkhöz, Debrecen környéki és fővárosi menekültszállásokra, valamint a pályaudvarokra szállítottak friss meleg egytálételeket. Az akcióban tolmácsként Ukrajnából menekült Krisna-hívő lelkészek is részt vettek, akik a budapesti Krisna templomban, illetve Krisna-völgyben húzták meg magukat a krízis idején. Nagy szerepük volt a mentálhigiénés lelkészi segítségnyújtásban.

Ám épp csak lecsengett a pályaudvari akciók ideje, az Ételt az Életért ukrán önkéntesei (Pishcha Zhizn) kértek segítséget a határon túli akciók fenntartásához. A szomszédban addigra elszabadultak az élelmiszerárak, az alapanyagok jelentős része elérhetetlenné is vált, üzemanyaghoz is nehéz volt hozzájutni.

Az Ételt az Életért világszervezete

„Ukrán kollégáink naponta több ezer ember étkeztetéséről gondoskodnak a jelentősebb ukrán nagyvárosokban és környékükön. Kijevben a rakétatámadások idején metróalagutakban és aluljárókban osztották az ebédet a föld alatt rekedt lakosságnak. Egyszerű ételeket főznek, leginkább hajdinakását, ami viszont tápláló és egészséges. Nagy odaadással készítik nap mint nap, eszükbe sem jut, hogy a saját életüket féltve elmeneküljenek.” – meséli Szanyi-Karl Attila.

„Az év folyamán eddig összesen 20 tonna élelmiszert juttatunk át a határon, és ebben segítségünkre volt több ország is, főleg az angliai Krisna-hívők. Üzemanyagot is kellett vinnünk a csapatnak, a határról való hazajutásuk érdekében. Az erős, fiatal férfiak nem jöhettek át a határ magyar oldalára – meséli Attila. – Köszönetképpen viszont vidám videókat kaptunk a fiúktól, ahogy épp a tőlünk kapott alapanyagokból főznek.” Háborúban azonban nem mindig veszélytelen az ételosztás, augusztusban két lelkész vesztette életét Donbász régióban, amikor rakéta csapódott a helyi konyhába. „Igyekszünk a karácsonyi időszakban még egy különleges ünnepi adománnyal is segíteni az ukrán ételosztást, de közben a magyarországi Karácsonyi Szeretetlakomát is szervezzük. Mindkettőhöz meleg szívvel fogadjuk a lakosság adományait!” – emeli ki Attila.

A magyarországon is aktív Ételt az Életért nemcsak Ukrajnában, hanem a világ 150 országában van jelen. A Krisna-hívők világméretű humanitárius missziója a ’70-es években indult útjára Indiából.

Az Ételt az Életért immár 30 éve elkötelezett a magyar lakosság segítésében

Sohasem a hazai akciók helyett, hanem mellett segítünk! Miközben ukrán barátainkat támogattuk, folyamatosan fenntartottuk magyarországi ételosztó tevékenységünket is. Évente félmillió tál ebédet osztunk ki és a Magyar Élelmiszerbankkal összefogásban több száz tonna zöldséget, gyümölcsöt és közeli lejáratú tartós élelmiszert mentünk meg az áruházak polcairól, és juttatunk el a nélkülöző magyar családok asztalára. Itthon is nagy a baj, az élelmiszerek lassan kétszer annyiba kerülnek, mint 1 évvel korábban, a rezsiárak pedig rengeteg család és nyugdíjas ember életét lehetetlenítik el. Idén is szervezünk Karácsonyi Szeretetlakomát – országosan 6000 adag ünnepi ebéddel és ételcsomaggal készülünk, és ha kell, akkor ráfőzünk… – kacsint egy félmosollyal Attila. – „Az ételosztó programok mellett jelenleg egy új épületkomplexum kialakításán is dolgozunk, hogy növelni tudjuk az ételosztó kapacitást, hogy ha az elmúlt évek kríziseihez hasonló helyzet állna elő, akkor is ki tudjuk szolgálni a növekvő igényeket. Ebben is számítunk a lakosság kedves támogatására.”

Az Ételt az Életért munkáját a leghatékonyabban pénzadományokkal lehet támogatni.

Egyetlen kattintással itt segíthetsz: www.karitativ.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések