Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Óbudán kezdődik fővárosi ételosztó akciósorozatunk. A hétvégi program az önkormányzat, a kerületi családsegítő szolgálat, és alapítványunk együttműködésének köszönhetően 800 család számára biztosít majd ünnepi élelmiszersegélyt. Az ételosztást – a hagyományokhoz hűen – Bús Balázs polgármester kezdi meg, a rendezvényt jelenlétével tiszteli meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, illetve a Közösség vezető lelkésze is. Az eseményt mozgó orvosi rendelőjével támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Óbuda példaértékű kerület a szociális gondoskodás tekintetében, büszkék vagyunk arra, hogy budapesti központunk kerületében, saját házunk táján tehetünk a legtöbbet a rászorulókért. Családsegítő programunk mintává vált más kerületekben, Erzsébetvárosban és Zuglóban is.

Bár a szociális ellátások hatására a fővárosban a hajléktalan emberek, és ellátáshoz nem jutók száma csökkenőben van, az elmúlt évtizedben megváltozott az élelmiszer-segítségre szorulók összetétele. Egyre nagyobb arányban van bajban az a „középréteg”, akik lakhatással rendelkeznek, de nagyobb kiadásaikat (téli fűtésszámlák, orvosi költségek, a gyermekek beiskolázása, stb.) nem tudják hiánytalanul fedezni. Erre a rétegre jellemző, hogy rendkívül érzékenyek, ahogy életük pillérei is igen törékenyek. Nem szívesen mutatják, hogy bajban vannak, hogy megélhetésükhöz külső segítségre szorulnak, de valójában mindennapjaik a túlélésről szólnak. Olyan nyugdíjasok, sokgyermekes családok, vagy krízist átélt emberek ők, akiket mivel általában szégyellik helyzetüket, sokszor a karitatív szervezeteknek kell felkutatni és támogatni abban, hogy megtarthassák egzisztenciális biztonságukat és a társadalom hasznos tagjai maradjanak. Ha azonban a segítő szervezetek felkarolják őket, megelőzhetővé válik a családok szétesése, az alkoholfogyasztás, a droghasználat és más hasonló „menekülési utak”, valamint az, hogy a gyermekeik jövője, vagy akár oktatása azért forogjon kockán, mert a család hónapról hónapra él. Elég a sokkoló albérletárakra gondolnunk, aminek nyomán meglett korú emberek lakás-bérletekbe zsúfolódnak össze. A nehézségek azonban akkor tetőznek, amikor valaki magára marad a problémáival. Az ételosztó program a kiadások csökkentésével hatékony eszköze annak, hogy a családokat az otthonokban és egyben tartsa, és nem utolsó sorban sokszor visszahozza az idegi összeroppanás széléről.

Az Ételt az Életért Alapítvány két évtizede gondoskodik a rászorulókról nemcsak Budapesten, hanem országszerte egyre több városban meleg ebédosztás formájában, amely pékáruval, zöldség, gyümölcs adományokkal és forró teával egészül ki. Az év során 4 alkalommal kiemelt élelmiszercsomagosztást is tart szervezetünk. A 20 féle összetevőből álló, igen gazdag élelmiszercsomag a családok számára az ünnepek és iskolai szünetek idején főzési alapanyagként szolgál, így kerülhet minden család asztalára valami az ünnepek során.

Kapcsolódó bejegyzések