Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Heti öt napon oszt meleg ételt, kenyeret, almát, joghurtot a kerület rászorulóinak, kisgyermekes családoknak, létminimum alatt élőknek, munkát keresőknek a krisnás Ételt az Életért Alapítvány. Idén ők kapták a szociális munka napján a kerületi Fischer Ágoston-díjat.

– Meglepett, hogy mi kaptuk a megtisztelő díjat, hisz nagyon sok a kerületi civil szervezet, köztük szociális ellátásban is országos jelentőségű – jegyzi meg Szilaj Péterné, lelki nevén Gandharvika préma Dászi lelkész, az alapítvány kuratóriumi tagja. A hazánkban 1989 óta jelenlévő Krisna-hívők temploma 2005-ben Csillaghegyre költözött, az egykori iskola épületébe. Felajánlották, hogy a kerületben is vállalnának át terhet a rászorulók szociális ellátásából, így jelenleg három nap Békáson, két nap Kaszásdűlőn osztanak szét napi 300 adag ételt. Indulásra készíti az ételszállító kisbuszt az örökké jó kedélyű Krisna Csaran Dász. – Évek óta jár ki osztani. Könnyed, de határozott stílusával tudja rendben tartani a hatalmas tömeget – jelzi a lelkész, hisz a Blaha Lujza téren naponta összegyűlő több mint 500 várakozó néha okoz nehéz perceket az ételosztáson. Hozzáteszi: ott kifejezetten csökken a hajléktalan emberek aránya a sokgyermekes családok, kisnyugdíjas vagy munkanélküli ételre várókkal szemben.

 Krisna Csaran Dász minden hétköznap segít az ételosztásban

Négy éve segít Csillaghegyen Marika néni, aki épp temérdek konzervet bontogat. – Tulajdonképp hajléktalan vagyok, bár nem utcán alszom. Szeretem a krisnásokat, ha hiányzom egy hétig, keresnek, beteg vagyok-e. Nemcsak a tea, a szelet kenyér esik jól, sok szeretetet kapok, életemben ennyit nem kaptam sehol – mondja, és a szeme megtelik könnyel. – Mosogatok, takarítok, ami kell. Szeretem is csinálni, és az a „köszönöm szépen” nagyon sokat jelent…Az ételre várók a családsegítőtől kapott bilétával érkeznek, mely megjelöli, hány családtag jogosult az ételre. A főtt étel mellé járó kenyér, joghurt, alma uzsonnára vagy reggelire szintén segítség. – Nagyon aranyosak, rendesek. Egy éve járok ide, meg vagyunk elégedve – mondja a Zápor utcából érkezett Molnár Istvánné. Szintén egy éve mindkét kerületi helyszínre jár a beteg gyermekét nevelő kaszásdűlői Kiss Tiborné, aki így heti 5 napon kapja tőlük az ételt, amit tisztának, finomnak tart. A 79 éves Gergely Jánosné Ófalu hegyről ballagott le, mint mondja, megígérték neki, hogy télen fel is hozzák, akkor ő már nem tudja megtenni a meredek, csúszós utat. – Négy gyereket nevelek. Ekkora segítséget semelyik önkormányzat sem ad, a szociális ellátás nagyon jó, itt ráadásul kedvesen, aranyosan bánnak az emberrel – mondja egy anyuka. Más kisgyermekesek is vannak a sorban, egyik kéri, ne fotózzuk. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ hamar összegyűjtötte a 300 étel gazdáját, ami a Blaha után az alapítványnak gyakorlatilag adagszámduplázást jelentett. Ám tudják, a családsegítő szerint 1200 adagra volna szükség, csak a kerületünkben!

zs
www.helyitema.hu

Kapcsolódó bejegyzések