Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Alapítványunk 2012. június 29-én kötött szerződést a Nonprofit Információs és Oktatási Központtal (NIOK), ekkor csatlakoztunk az Adhat Vonal programhoz, amelynek segítségével az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az egész országban a rászorulók ingyenes ételosztás útján történő megsegítésével foglalkoztunk. Az Adhat vonal (adhatvonal.hu) adományozási felülete megváltozott és egy új oldal vette át a helyét, az adjukössze.hu. 2020-ban országosan hetente 13200 tál meleg ételt és összesen több, mint ezer tonna tartós élelmiszert, tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt juttattunk nehéz sorsú embertársainknak.

A számunkra kijelölt Adomány vonalra érkezett hívások mindegyike bruttó 500 Forint támogatást jelentett Alapítványunk számára. A 2020-as év során összesen 498 db hívás, illetve sms érkezett, melyekből 236.550 Forint adomány folyt be. A telefonszolgáltatók részére ebből nettó 6.200 Ft-ot kellett megtéríteni, így az adományközvetítői díjjal csökkentve, összesen 190.576 Forintot tudtunk programunkra, az ételosztásra fordítani. Szervezetünk a beérkezett adományok teljes összegét a rászorulók élelmiszertámogatás útján történő megsegítésére fordította.

A 2020-ban beérkező hívások, illetve az azok alapján befolyt adományok

Alapítványunk fő profilja az ingyenes melegétel osztás a rászorulók részére, azonban egyes kiemelt ünnepekhez, alkalmakhoz kapcsolódóan tartós élelmiszercsomagot is összeállítunk. Ennek keretében az ország legkülönbözőbb területein élő rászorulók számára juttatunk el bőséges, tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat. Vidéki telephelyeinken, illetve azokhoz közel található kistelepüléseken kollégáink szervezik a csomagok kiosztását a rászorulóknak.

Alapítványunk 4 éve a vidéki szociális helyzetre való tekintettel „Mint egy falat kenyér” elnevezéssel országjáró ételosztás-sorozatot indított, hogy elérje azokat a mélyszegénységben élő családokat is, akik nehezen jutnak a segélyszervezetek támogatásaihoz.

Vidéken a meleg ételek mellé csomagot is osztottunk. Ezek a csomagok tartós élelmiszereket (zöldség- és gyümölcskonzerv, tészta, rizs, olaj, liszt, cukor stb.), valamint édességeket is tartalmaztak – az Adjukössze.hu adományvonalon érkező adományokból a felsorolt élelmiszerek költségének egy részét tudtuk fedezni. Az Alapítvány által kiosztott csomagok sokak életében nem egyszerűen csak a mindennapi megélhetést segítették, hanem reményt adtak a nélkülözésben élőknek, hogy nincsenek teljesen magukra hagyva nehézségeikkel, és van kihez fordulniuk segítségért. Néhány fénykép, amelyet az ételek és csomagok kiosztása közben készítettünk:

A 2020-as évet sajnos teljes egészében megbélyegezte a pandémiás helyzet, így nem kerülhetett sor a megszokott, évente ötször megrendezett ünnepi kiemelt ételosztásainkra.

Sajnálatos módon a tavalyi évben a koronavírus következményei miatt jelentősen megnövekedett a rászorulók száma. A veszélyhelyzet miatt hozott rendeleteknek való megfelelés nagy kihívást jelent az ételosztások megszervezése és a biztonságos lebonyolítás során, de tapasztalataink szerint vendégeink nagyon fegyelmezetten tartották, és tartják be az előírásokat.

Az utóbbi években egyre nagyobb számban kaptunk megkereséseket olyan mélyszegénységben élő családoktól, idős, beteg emberektől, akik alapvető szükségleteik kielégítésében is akadályoztatva vannak, és lakóhelyük elszigeteltsége, korlátozott mozgásképességük, szégyenérzetük vagy egyéb ok miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják igénybe venni a rendelkezésre álló segítségeket. Az általunk nyújtott támogatás sok esetben segít az aktuálisan kialakult krízishelyzetek enyhítésében, illetve lehetőséget ad arra is, hogy a súlyosan eladósodott, folyamatos anyagi nehézségekkel küzdő családok kisebb összegű megtakarításra tegyenek szert, amelyet rezsiköltségeik, illetve egyéb fennálló tartozásaik törlesztésére fordíthatnak. A 2020-as évben országszerte közel 150 000 segélycsomag került kiosztásra.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani minden kedves támogatónknak, akik telefonhívásukkal hozzájárultak programunk működtetéséhez, sikeréhez, illetve a NIOK Alapítványnak, az OTP Banknak, valamint az összes szolgáltatónak, hogy lehetővé tették e program működését és ezáltal a civil szervezetek forrásnövelését!

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

 

Kapcsolódó bejegyzések