Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

ADHAT – ADJUKÖSSZE.hu beszámoló 2023

Szerző: Kata
Megosztás

Alapítványunk 2012. június 29-én kötött szerződést a Nonprofit Információs és Oktatási Központtal (NIOK), ekkor csatlakoztunk az Adhat Vonal, mai nevén adjukössze.hu programhoz, amelynek segítségével az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az egész országban a rászorulók ingyenes ételosztás útján történő megsegítésével foglalkoztunk. 2023-ben országosan több mint egy millió tál meleg ételt és összesen közel 500 tonna tartós élelmiszert, tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt juttattunk nehéz sorsú embertársainknak.

Alapítványunk fő profilja az ingyenes melegétel osztás a rászorulók részére, azonban egyes kiemelt ünnepekhez, alkalmakhoz kapcsolódóan tartós élelmiszercsomagot is összeállítunk. Ennek keretében Budapesten, vidéki osztópontjainkon, valamint az ország más területein élő rászorulók számára juttatunk el tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat. Ezek a csomagok tartós élelmiszereket (zöldség- és gyümölcskonzerv, tészta, rizs, olaj, liszt, cukor stb.), valamint édességeket, gyümölcsöt is tartalmaztak – az Adjukössze.hu adományvonalon érkező adományokból a felsorolt élelmiszerek költségének egy részét tudtuk fedezni. Vidéki telephelyeinken, illetve azokhoz közel található kistelepüléseken kollégáink szervezik a csomagok kiosztását a rászorulóknak.

Az Alapítvány által kiosztott csomagok sokak életében nem egyszerűen csak a mindennapi megélhetést segítették, hanem reményt adtak a nélkülözésben élőknek, hogy nincsenek teljesen magukra hagyva nehézségeikkel, és van kihez fordulniuk segítségért.

Idén több kiemelt, ünnepi ételosztásaink keretében a

A Karácsonyi Ünnepi ételosztás-sorozatra idén is több mint 5.000 tartós hidegélelmiszer-csomagot és közel 7.000 adag meleg ételt, kenyeret és meleg teát tudtunk kiosztani a rászorulóknak.

A meleg étel osztása Budapesten hétköznaponként 5 osztóponton végeztük és heti hat napon szállítottunk ki 28 hajléktalan ellátó intézményekbe.

Vidéken is jelen vagyunk osztásainkkal:

– Somogy megye 3 településén (Marcali, Kéthely, Horvátkút),
– Debrecen a vasárnapi osztásokkal.
– Szegeden és Békéscsabán alkalomszerűen járnak ki a kollegák osztani ételt,
– Egerben viszont minden hétköznap napi 750 tál meleg étel fogy el, s itt is kapnak vendégeink tartós élelmiszert.

Összegezve:
2023-as évben 1 millió tál ételt, közel mint 500 tonna élelmiszert tudtunk kiosztani.
Az élelmiszerek nagy része, kb. 238.000 kg mentett élelmiszer.

A számunkra kijelölt Adomány vonalra érkezett hívások mindegyike bruttó 500 Forint támogatást jelentett Alapítványunk számára. A 2023-as év során összesen 2748 db hívás, illetve sms érkezett, melyekből 1.305.219 Forint adomány folyt be.

A telefonszolgáltatók részére ebből nettó 34.225 Ft-ot kellett megtéríteni, Adjukössze.hu Bankkártyás adománygyűjtés szolgáltatási évi díja 31.750 Ft, Bankkártyás adományközvetítői díja (1,8%) 26.045 Ft volt. Ezekkel a díjjal csökkentve, összesen 1.158.238 Forintot tudtunk programunkra, az ételosztásra fordítani. Szervezetünk a beérkezett adományok teljes összegét a rászorulók élelmiszertámogatás útján történő megsegítésére fordította.

2023-ban is igyekeztünk minél több embernek segíteni, hisz a nehéz évek után, szinte közvetlenül kialakult pénzügyi válság, megemelkedett inflációs helyzet miatt a rászorulók még nehezebb helyzetbe kerültek, támogatás nélkül legtöbben nem is tudják fenntartani magukat, családjukat. Megfigyeléseink alapján vendégeink között erősen megjelentek az alsó középosztályhoz tartozók, s a kisnyugdíjasok ismét növekedett számban vannak jelen.

A cél, hogy Magyarországon senki ne maradjon segítség nélkül. A társadalmi felelősségvállalás nem csupán adományokról szól, hanem arról, hogy aktívan részt vegyünk a körülöttünk élők életminőségének javításában.

Reméljük, hogy tevékenységünk, ingyenes szolgáltatásunk sokat segít azoknak, akik rászorulnak, támogatásunkkal megélhetésük könnyebbé válik.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani minden kedves támogatónknak, akik telefonhívásukkal, sms üzenetükkel hozzájárultak programunk működtetéséhez, sikeréhez, illetve a NIOK Alapítványnak, az OTP Banknak, valamint az összes szolgáltatónak, hogy lehetővé tették e program működését és ezáltal a civil szervezetek forrásnövelését!

Kapcsolódó bejegyzések