Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

2014-ben számításaink szerint országosan közel 500 ezer tál meleg ételt és több tonna tartós élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt juttattunk nehéz sorsú embertársainknak.

A fővárosban működtetett nyilvános ételosztásunk februárban a XIV. kerületi Ötvenhatosok terére költözött, ahol továbbra is minden hétköznap több mint 500 embernek osztottunk meleg ételt. A rászorulók az ebéd mellé időnként vacsorára eltehető ételt is kapnak: pékárut, gyümölcsöt, joghurtot, néha zöldséget, vitaminokat stb. Összesen mintegy 150 000 adag étel talált gazdára ilyen módon 2014 során.

Családsegítő programunk keretében megközelítőleg napi 1000 álláskereső, nyugdíjas és rászoruló sokgyermekes család részére biztosítottunk gazdag ebédet, gyümölcsöt, tejterméket a hét 5 napján. E prevenciós szolgáltatásunkat Budapest két kerületében, a III. és a VII. kerületben működtetjük, a helyi szociális irodákkal és családsegítő szolgálatokkal együttműködve. Az ellátásnak köszönhetően a háztartások megtakarításra tehetnek szert, így lehetőség nyílik az adósságok törlesztésére, illetve elkerülhetővé válik a díjhátralékok felhalmozása, a lakhatás elvesztése.

Gyermekétkeztetési programunk keretében 2011 ősze óta a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Bokréta Lakásotthonok bentlakó gyermekei számára 50 adag komplex menüt biztosítottunk a hét 5 napján. Emellett számos gyermekeknek szóló rendezvényen, eseményen vettünk részt, ahol játékokkal, édességekkel, tartós élelemmel segítettük a felnövekvő nemzedéket és családjaikat, pl. nyári táborozók, fogyatékkal élő gyermekek megsegítésével.

2014-ben több kiemelt ételosztásra került sor. Húsvétkor 1300 adag ételt és élelmiszercsomagot osztottunk szét a rászorultak között. Gyermeknap alkalmával ingyenes kulturális programot szerveztünk 200 gyermek részvételével, a szülőknek segélycsomagokkal kedveskedtünk. Az idei évben is megszervezett Óbudai Családi Napon több mint 700 rászoruló családot, ill. egyedülálló személyt támogattunk meleg étellel, valamint gazdag élelmiszercsomaggal. Emellett színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal vártuk a III. kerületben élő, nehéz sorsú gyermekeket és családtagjaikat. Az Élelmezés, valamint a Szegénység elleni küzdelem Világnapján az akcióhoz a Krisna-hívők mellett több felekezet is csatlakozott. A résztvevő egyházak a segélyakciót mind személyes jelenlétükkel, mind pénzbeni vagy élelmiszer-adományaikkal támogatták. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelő biztosításával segítette a rászorulók egészségügyi ellátását. Karácsonykor országosan mintegy 6500 adag ételt vagy csomagot, valamint meleg ruhát, játékokat ajándékoztunk hátrányos helyzetű családoknak.

Fő missziónkra, az ételosztásra kiváló lehetőséget teremtettek  a különböző ifjúsági rendezvények. Az EFOTT és az OZORA mellett az egyre népszerűbb SUN fesztiválon is jelen voltunk, ahol közel 10 000 résztvevő sereglett össze a világ szinte minden tájáról. Több ezer adag meleg ételt osztottunk ki az éhes fesztiválozóknak. Az ebédidő nagyszerű lehetőséget nyújt a mentálhigiénés segítségnyújtásra.

Rendkívüli segélyt ezúttal a Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát ért természeti katasztrófa károsultjainak nyújtottunk. Az összegyűjtött adományokkal együtt egy négyfős egységet küldtünk Szarajevóba, ahol a helyi önkéntesekkel karöltve néhány hét alatt összesen 6000 tál meleg ételt készítettek és osztottak szét a Közép-Bosznia falvaiban rekedt, segítség nélkül maradt lakosságnak.

Vidéki telephelyeinket tekintve Debrecenben, Egerben és Pécsett is rendszeres ételosztásokkal segítettük a rászorultakat, a helyi szociális ellátókkal együttműködve. Egerben naponta 350 fő részére szolgáltunk fel meleg ebédet, pékárut, gyümölcsöt a hét öt napján. Pécsi telephelyünkön pedagógusokkal egyeztetve, iskolákon keresztül havonta 50 élelmiszercsomagot juttattunk szegény családokban nevelkedő gyermekek részére. Győrben néhány nagylelkű helyi vállalkozó jóvoltából szintén jónéhány nehéz sorsú család részesült egy-egy 13 kg-os tartós élelmiszercsomag támogatásban. Kisebb vidéki településeken (Kerecsend, Cserépváralja, Hajdúhadház stb.) is szerveztünk étel- és csomagosztással egybekötött kulturális napokat – ezeken az eseményeken a segélycsomag mellett a gyermekekre és az ő egészséges lelki fejlődésükre helyeztük a legfőbb hangsúlyt.

Alapítványunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői Szolgálatával együttműködésben fiatalkorú, és fiatal felnőtt, enyhe bűncselekmények elkövetésében érintett személyek jóvátételi és közérdekű foglalkoztatásában vesz részt. Az alapítványunkhoz ítélt elkövetőkkel egy szilárd erkölcsi és lelki értékeket képviselő életmódot tudunk megismertetni, mely mintaként szolgálhat számukra. Önkénteseinkkel egy egymást tiszteletben tartó, békés közösség részeként tevékenykedhetnek, megtapasztalva, hogy ők is képesek hasznos, a köz számára is pozitív hatással járó munkát végezni.

Az év során számos kulturális, gasztronómiai, ifjúsági és szociális rendezvényen, szakmai találkozón képviseltük szervezetünket, nem csak kiadványokkal, előadásokkal, hanem természetesen ételeinkkel is. (Indiai gasztronómiai nap, gyermeknapi rendezvények, Eger Ünnepe és a Drogellenes Fesztivál, stb.)

Mindennapi munkánkat és kiemelt akcióinkat közel 150 önkéntes segítette az év folyamán. Önkénteseink amellett, hogy a nagyobb akciók során segítettek az ételosztások lebonyolításában, a mindennapi operatív feladatokban (szállítmányozás, adománygyűjtés, reklám, stb.) is szerepet vállaltak.

Köszönjük minden patrónusunk és jóakarónk egész éves támogatását!

 

P1060956

Kapcsolódó bejegyzések