Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Az Ételt az Életért Alapítvány 2004-ben költözött Budapest II. kerületéből a III. kerületbe, Csillaghegyre. Egy 2009 januárjában indult III. kerületi program fejlesztésével és bővítésével Alapítványunk 2011-ben már heti öt alkalommal napi 400 adag ételt oszt szét székhelyének kerületében.


Szervezetünk étkeztetési programjának a főváros kerületeiben három célcsoportja van: akik már részesülnek valamilyenfajta, de nem elégséges ellátásban, akik keresik a szociális támogatásokat, és azok, akik nem ismerik be önnön jogosultságukat, tartózkodnak a segélyek elfogadásától – ők vannak talán a legnehezebb helyzetben. Szervezetünk főként az utóbbi két célcsoport felkutatásán, elérésén fáradozik.

Példás együttműködési rendszer a kerületben
Óbudán számos szociális szervezet működik, az idősek, a családok, és a fogyatékkal élők gondozása a kerületi és fővárosi intézmények jóvoltából szintén színvonalasan zajlik. Ebben az együttműködési rendszerben szervezetünk a sokgyermekes családok, illetve a létminimum alatt élő emberek étellel való ellátásával tud további segítséget nyújtani. Az ellátás típusára vonatkozóan, számunkra is a fővárosban zajló, integrált ellátás irányvonala a meghatározó, célunk ezért az együttműködésben, az ellátórendszer összefogásán alapuló, minél sokoldalúbb szolgáltatás kidolgozása volt.

Régi vágyunk volt, hogy a Blahára érkező rászorultak mellett a létminimum alatt élő családokon is segíthessünk, azokon az embereken, akik nehezen vagy egyáltalán nem vállalják fel hányatott sorsukat a nyilvánosság előtt. Azokon, akik a gyermekeik száma, vagy életkörülményeik miatt nem képesek részt venni belvárosi ételosztásunkon. Bús Balázs polgármester úr jóváhagyásával és az Önkormányzat közreműködésével elsőként ezeket a III. kerületi embereket szerettük volna elérni. Törekvésünket siker koronázta! A jelenlegi Családgondozói ajánlási rendszer által biztosak lehetünk abban, hogy az általunk ellátott helyiek élethelyzetüknél fogva valóban támogatásra szorulnak.

Saját házunk táján

Alapítványunk 2008-ban tárgyalásokat kezdeményezett a III. kerület vezetésével felelősségvállalásunk ügyében. A helyi önkormányzat szociális osztályával történt egyeztetést követően, kísérleti jelleggel indítottunk étkeztetési programot a térségben. A Családgondozó Szolgálat a program kezdetekor az 1200 érintett közül a 300 leginkább rászoruló kerületi lakost választotta ki, akiket heti egy alkalommal részesítettünk meleg ételben. A rászorultakkal történő kapcsolatfelvételt tehát, illetve a helyszín biztosítását az Önkormányzat és a Családgondozó, az ételkészítést és kiszolgálást az Alapítvány vállalta. Mára ez a program heti 5 napon át, két helyszínen zajlik, immár 400 fő részére!

 

Az igénybevevők köre kizárólag a kerületi lakosságból kerül ki, összetételét tekintve családok, nyugdíjasok, leszázalékoltak, munkanélküliek, illetve a családsegítő munkatársainak megítélése alapján, a kerületben leginkább nélkülözésben élő rászorulók alkotják. A családgondozókhoz fordulók között sokaknak ez az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre, ami minden ember törvényben rögzített, alapvető joga. Vannak, akik ugyan nem éheznek, de nem képesek maguknak tápláló, minőségi ételt beszerezni. A Családgondozó szerint az igénybevevők 80%-a az anyagi nehézségek és a munkanélküliség miatt igényel támogatást, így ha az étkezése megoldódik, akkor az ezáltal megtakarított pénzösszegből képes tartozását törleszteni, vagy a gyakran luxuscikknek számító gyógyszert, pelenkát megvásárolni.

A III. kerületben nyújtott szolgáltatásunk amiatt, hogy nagy létszámú embert, és gyakorlatilag a saját szomszédságunkban élő nehéz sorsúakat, köztük is rengeteg gyermeket segít, elégedettséggel tölt el bennünket. Kiemelten fontosnak tartjuk a segítés e példáját propagálni, hiszen ha mindenki törekedne arra, hogy legalább a környezetében élő nehéz sorsú személyeket segítse boldogulásukban, a szegénység elleni harc első lépcsőfokára léphetnénk. A jelenlegi gazdasági környezetben az alapítványok helyzete sem könnyű, a növekedés pedig szinte elképzelhetetlen. Mégis reménykedünk abban, hogy jól szervezett együttműködések eredményeként képesek leszünk tartani a tempót az utóbbi időben rohamosan növekvő igényekkel.

Kapcsolódó bejegyzések