Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

2011 szeptemberétől újabb programmal bővült Alapítványunk tevékenysége: a Fővárosi Önkormányzat Bokréta Gyermekotthonával kialakított együttműködés alapján minden hétköznap naponta 40, gyermekotthonban élő gyermeknek és fiatalnak biztosítunk meleg ételt, kenyeret, lehetőség szerint joghurtot, gyümölcsöt.

Az együttműködést a Gyermekotthon munkatársai kezdeményezték. Megkeresésükre örömmel mondtunk igent, hiszen Alapítványunk elkötelezett a jövő nemzedékét jelentő generációk testi, lelki egészségének elősegítése, fenntartása mellett. Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fennálló gazdasági, társadalmi válság egyre súlyosabban érinti ezt a csoportot is. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy népkonyhai étkeztetésünk igénybevevői között egyre nagyobb számban jelennek meg a gyermekek, fiatalok, sokgyermekes családok, illetve a III. kerületi Családi Tanácsadóval közösen működtetett programunk ellátottjainak száma is folyamatos emelkedést mutat. Tapasztalataink sajnos hűen tükrözik a szociológiai kutatások által leírt tendenciákat, amelyek arra mutatnak rá, hogy a gyermekszegénység egy létező, és egyre nagyobb tömegeket érintő probléma Magyarországon. (Rendelkezésre álló adatok szerint ma Magyarországon közel 450.000 gyermek él hátrányos helyzetben, közülük közel 200 000 halmozottan hátrányos helyzetű, ami azt jelenti, hogy családjuk az alapvető szükségleteik kielégítését sem tudja biztosítani számukra. Sajnos egyelőre a célzott állami intézkedések ellenére sem tapasztalható javulás e téren az elmúlt években.)

Sajnálatos módon a családon belüli nélkülözés, illetve az abból fakadó életmódbeli problémák gyakran odáig fajulnak, hogy szükséges a gyermekek családjukból történő kiemelése. (Fontos kihangsúlyozni, hogy a hatályos törvények szerint ma Magyarországon egy gyermeket sem lehet amiatt kiemelni a családjából, mert a szülők súlyos anyagi problémákkal küzdenek, és gyermekek ellátásáról nem tudnak gondoskodni.) Ezeknek a gyermekeknek az ellátásáról, gondozásáról, neveléséről az intézkedést követően a magyar állam gondoskodik. A megszorító intézkedések azonban a gyermekvédelmi intézmények költségvetését sem kímélik. A Bokréta Gyermekotthon munkatársaitól megtudtuk, hogy fenntartójuk, a Fővárosi Önkormányzat 10%-al csökkenteni kényszerült a gyermekek ellátására fordítható normatív támogatást, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy gyermek napi étkeztetésére – életkortól, esetleges speciális szükségletektől függetlenül – bruttó 700 forint jut. Ez az összeg sajnos nem fedezi a jogszabályokban előírt napi ötszöri étkezést, sőt a gyermekek számára elengedhetetlen jó minőségű és egészséges élelmiszerek (gyümölcs, tejtermékek, stb.) beszerzése is csak részben oldható meg belőle.

A fennálló körülmények mérlegelését, valamint a Gyermekotthonban folyó igen színvonalas és elkötelezett pedagógiai munka megismerését követően örömmel siettünk az intézményben élők segítségére, és 2011. szeptember 19-vel kezdődően naponta 40 gyermek számára biztosítunk tápláló meleg ételeket, kenyeret, lehetőség szerint gyümölcsöt, joghurtot, és egyéb élelmiszereket. Hisszük, hogy tevékenységünkkel az itt nevelkedő fiatalok alapvető fizikai szükségleteinek kielégítésén túl a mentális és lelki egészségükhöz is hozzájárulunk. Meggyőződésünk – és természetesen a hatályos jogszabályok – szerint minden gyermeknek alapvető joga, hogy az egészséges testi, lelki, szellemi fejlődését elősegítő szükségletei biztosítottak legyenek, hiszen e szükségletek megfelelő minőségű kielégítése nélkül senki nem képes hatékony, tartalmas életet élni. (Gondoljunk csak arra, hogy korgó gyomorral milyen nehéz az éhségen kívül bármi másra odafigyelni.) Ezen felül az erőszakmentes, vegetáriánus étkezés – amelyet Alapítványunk képvisel – alternatívát jelent az egészséges, sokszínű táplálkozásra, amely a fejlődésben lévő szervezetek tápanyag- és vitaminszükségletét teljes mértékben fedezi. Az általunk osztott lelki, és szeretettel készült ételek ezen felül még a szívre is jó hatással vannak.

Végezetül ne feledkezzünk el arról, hogy a gyermekek – és különösen a gyermekek e legkiszolgáltatottabb csoportjának – nélkülözése elleni harc mindnyájunk felelőssége, hiszen ők még nem tudnak magukért felelősséget vállalni. Felelősség ez azért is, mert a ma gyermekeiből lesznek a holnap felnőttei, akik majd a jövő társadalmát fogják felépíteni. Ha ők megfelelő gondoskodásban nőnek fel, egy olyan közösség tagjaként, amely vállalja értük a felelősséget, akkor talán felnőttként ők is képesek lesznek felelősséget vállalni a saját életükért, családjukért, azért a közösségért, amelyben élnek. Örömünkre szolgál, hogy munkánkkal mi is hozzájárulhatunk egy jobb jövő megalapozásához!

Kapcsolódó bejegyzések