Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Alapítványunk a 2013-as évvel is egy igen mozgalmas és eseményekben gazdag időszakot zárt le. Az év során igyekeztünk alkalmazkodni az egyre differenciálódó, színesedő ellátotti csoportunk egyre változatosabb szükségleteihez, és továbbra is olyan ellátási formákat működtetni, amelyek rászorulók széles csoportjainak képesek hatékony segítséget nyújtani a bajban.

Célcsoportunkat a háztartással nem rendelkezők, a létminimum alatt élők, a kisnyugdíjasok, és a nagycsaládosok alkotják. A fenti társadalmi csoportokon kívül roma családok, kallódó fiatalok (kábítószerfüggők, állami gondozottak), fogyatékkal élők, szenvedélybetegek, csökkent munkaképességűek, munkanélküliek, bedőlt lakáshitelesek, és egyéb rászorulók is megjelennek, így karitatív munkánk az esélyegyenlőség elősegítése és megteremtése jegyében zajlik.

Munkánkat idén is országos jelleggel végeztük, és Budapesti telephelyeink mellett nagy hangsúlyt fektettünk  a vidéki rászorulók ellátásának megszervezésére, illetve meglévő szolgáltatásaink színvonalának javítására is. Az Egri Iroda az év során emelte a naponta kiosztásra kerülő adagok számát, így az év második felétől már naponta 300 fő részére szolgálunk fel meleg ebédet, pékárút, gyümölcsöt a hét öt napján.

Debrecenben tavasztól kezdve minden hétvégén szervezzük ételosztásainkat, amelyek során alkalmanként 150 adag meleg étel került kiosztásra.

2013 augusztusától egy újabb, pécsi telephellyel bővült alapítványunk. A Pécsi Iroda létrehozása egy önkéntes csapat lelkes és eredményes összefogásának volt köszönhető, akik azóta havi rendszerességgel, illetve nagyobb ünnepekhez kapcsolódóan szerveznek ételosztásokat – elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek, iskolák támogatására.

Az ország elzártabb, kevéssé ellátott településein élők számára élelmiszer segélycsomag-küldő szolgáltatásunk révén igyekeztünk segíteni. Mindemellett ünnepekhez kapcsolódóan az ország több nagyvárosában, kistelepülésén – Miskolc, Kecskemét, Szeged, Kaposvár, Somogyvámos, stb. – is szerveztünk időszakos ételosztási akciókat.

Mindezt összegezve 2013-ban országosan több mint 450 ezer tál meleg ételt és több tonna tartós élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt juttattunk nehéz sorsú embertársainknak.

Az év során nagy kihívást jelentett a változó törvényi környezet – a közterület-használati szabályok szigorodása, az utcai hajléktalanságra vonatkozó hatósági szemlélet változásai – miatt kialakult helyzetekhez való alkalmazkodás, de elmondható, hogy a döntéshozókkal, szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalásoknak, együttműködéseknek köszönhetően sikerült megoldásokat találni az ételosztások zavartalan működtetésére.

A fővárosban üzemeltetett nyilvános ételosztásunk tavasszal visszaköltözött a Teleki László térről a korábbi Blaha Lujza téri helyszínre, majd novembertől ismételten a Teleki László téren folytathattuk munkánkat. Ezeken a helyszíneken továbbra is minden hétköznap több mint 500 embernek osztottunk meleg ételt. A rászorulók az ebéd mellé akár vacsorára is eltehető ételt is kapnak: pékárut, gyümölcsöt, joghurtot. Így összesen mintegy 150 000 adag étel talált gazdára 2013 során.

Családsegítő programunk keretében megközelítőleg napi 1000 álláskereső, nyugdíjas és rászoruló sokgyermekes család részére biztosítottunk gazdag ebédet, gyümölcsöt, tejterméket a hét 5 napján. E szolgáltatásunkat Budapest két kerületében – a III. és a VII. kerületben – három helyszínen működtetjük, a helyi szociális irodákkal és családsegítő szolgálatokkal együttműködve. Az ellátásnak köszönhetően a háztartások megtakarításra tehetnek szert, így lehetőség nyílik az adósságok törlesztésére, illetve elkerülhetővé válik a díjhátralékok felhalmozódása, a lakhatás elvesztése. Az kerületi önkormányzatokkal kialakított együttműködésünk szerénység nélkül nevezhető példaértékűnek, hiszen egy olyan helyi szintű összefogásra ad mintát, amely évek óta jól működik, a kölcsönös támogatás, tisztelet és a rászorulókért való tenni akarás, elkötelezettség jegyében.

A 2010 óta működő élelmiszer segélycsomag-küldő szolgáltatásunk, amelynek révén a telephelyeinktől távol eső települések rászorulóit is támogatni tudjuk, országszerte ismertté vált, így egyre nagyobb számban kaptunk segítségkérő leveleket az ország legkülönbözőbb pontjairól. Az év során minden eddiginél több kérelem érkezett hozzánk: naponta jellemzően 5-10 beérkező kérelmet kaptunk, de a legforgalmasabbnak mondható karácsonyi időszakban a beérkező kérelmek száma elérte a napi hetvenet. Arra is volt több példa, hogy halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés teljes lakossága, az adott faluban élő szinte összes család kérte segítségünket. A kérelmek elbírálását követően a jelentkezőknek egy több ezer forint értékű, tartós élelmiszereket és higiénés kellékeket tartalmazó, 3000-4000 Ft értékű egységcsomagot juttatunk el. Havonta negyven háztartást tudunk segíteni ilyen módon.

A beérkező kérelmek igen magas száma, illetve a megkeresésekből kirajzolódó kép alapján úgy döntöttünk, hogy munkánk hatékonyságának növelése érdekében a jövő évtől átalakítjuk csomagküldő szolgáltatásunkat. A rászoruló családokat, egyedülálló személyeket ezt követően célzott programok szervezésével igyekszünk elérni – úgy gondoljuk, ez hathatósabb módja a segítségnyújtásnak. E célzott programokat minden esetben a kiválasztott települési vagy városi önkormányzatok, szociális ellátók bevonásával valósítjuk meg, így a támogatásban részesülő rászorulók minden esetben a helyi szervektől kapnak értesítést a támogatás igénybevételének lehetőségéről. Az adományok átadását ezentúl alapítványunk személyes találkozás útján szervezi meg, mely reméljük, hogy nem csak a mi, de a támogatottjaink örömére is szolgál majd.

Tovább működtettük Gyermekétkeztetési programunkat is, amelynek keretében – a 2011 őszén megkötött együttműködési megállapodás alapján – a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Bokréta Lakásotthonok bentlakó gyermekei számára 40 adag komplex menüt biztosítottunk a hét 5 napján. Emellett több gyermekeknek szóló rendezvényen, eseményen vettünk részt, ahol játékokkal, édességekkel, tartós élelemmel segítettük a felnövő nemzedéket és családjaikat, pl. gyermeknap alkalmából, illetve a nyár folyamán több rászoruló gyermekeknek szervezett táborozást támogattunk tartós élelmiszerrel, édességekkel.

Az ünnepekhez kapcsolódóan idén is megszerveztük kiemelt Ünnepi ételosztási akcióinkat (Húsvét, Karácsony), amelyek során naponta 1200, a Karácsonyi ételosztás során naponta 1500 adag ételt, és élelmiszercsomagot osztottunk szét a rászorultak között. Karácsonykor országosan mintegy 6500 adag ételt vagy csomagot, valamint meleg ruhát, játékokat ajándékoztunk szegény emberek tömegeinek. Idén először került megrendezésre az Óbudai Családi nap, amelynek során Gyermeknap alkalmából több mint 600 rászoruló családot, ill. egyedülálló személyt támogattunk. A program során a meleg étel, az indiai édesség, valamint egy gazdag élelmiszer csomag mellett színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal vártuk a III. kerületben élő, nehéz sorsú gyermekeket és családtagjaikat. Idén első alkalommal rendeztünk kiemelt ételosztást a Jótékonyság Világnapja, valamint a Szegénységellenes Világnap alkalmából, annak érdekében, hogy felhívjuk a társadalom tagjainak figyelmét a szolidaritás, az egymással szembeni együttérzés és felelősségvállalás jelentőségére.

2011 óta Alapítványunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői Szolgálatával együttműködésben fiatalkorú, és fiatal felnőtt, enyhe bűncselekmények elkövetésében érintett személyek jóvátételi, és közérdekű foglalkoztatásában vesz részt. Az alapítványunkhoz ítélt elkövetőkkel egy szilárd erkölcsi és lelki értékeket képviselő életmódot tudunk megismertetni, mely mintaként szolgálhat számukra. Önkénteseinkkel egy egymást tiszteletben tartó, békés közösség részeként tevékenykedhetnek, megtapasztalva, hogy ők is képesek hasznos, a köz számára is pozitív hatással járó munkát végezni.

Az év során számos kulturális, gasztronómiai, ifjúsági és szociális rendezvényen, szakmai találkozón képviseltük szervezetünket, nem csak kiadványokkal, előadásokkal, hanem természetesen ételeinkkel is. (Óbudai Civil Nap, gyermeknapi rendezvények, indiai gasztronómiai nap, stb.)

Mindennapi munkánkat és kiemelt akcióinkat közel 150 önkéntes segítette az év folyamán. Önkénteseink a mellett, hogy a nagyobb akciók során segítettek az ételosztások lebonyolításában, a mindennapi operatív feladatokban (szállítmányozás, adománygyűjtés, reklám, stb.) szerepet vállaltak.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani nekik, és minden támogatónknak, partnerünknek, hogy munkájukkal, támogatásukkal, lelkesedésükkel, adományaikkal segítettek megvalósítani szakmai célkitűzéseinket, és hozzájárultak ahhoz, hogy a lehető legtöbb rászorulónak tudjunk segíteni.

Kapcsolódó bejegyzések