Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Kata
Megosztás

Évente 2,5 MILLIÁRD! tonna élelmiszer kerül a szemétbe! Na persze nem nálunk, mert mi magunk részt veszünk a hazai élelmiszermentésben, de az adatok akkor is sokkolóak és igen elgondolkotatók.
2,5 milliárd – vagyis éppen a duplája a becsült mennyiségnek kerül a szemétbe a megtermelt élelmiszerekből minden évben, az ellátási láncok vesztesége ez. Az összes megtermelt élelmiszernek pedig a 40%-a sosem kerül az asztalra!!! – írja a Greenfo cikkében. Itt: https://greenfo.hu/…/evi-25-milliard-tonna-elelmiszer…/
A szemétbe került élelmiszer megtermeléséhez is 760 millió köbméter vizet használnak el a gazdák, teljesen feleslegesen.
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig 8%-a az élelmiszerhulladékokhoz köthető.
Merthogy a termékeket nem mindenki tudja megvásárolni magának. A jóléti, fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban pedig ez az arány még magasabb, itt ugyanis sokszor esztétikai okokból is lekerülnek a termények a polcokról.
Talán nem csoda, hogy ezek után megdöbbenünk, hogy van még éhezés a Földön, de az elosztás nem jó, ahogy ezt Sríla Prabhupáda már az 1970-es években észrevételezte.
A Magyar Élelmiszerbank és más szervezetek azért jöttek létre, hogy ellenpólusként működjenek ebben a folyamatban. Hogyha már elhasználjuk ezeket az erőforrásokat, akkor legalább ne okozzunk környezeti terhelést a keletkezett szemét mennyiségével. Ha pedig ilyen sokat termeltünk, legalább ne legyenek éhező emberek. Ebben segítenek a világ ételosztó szervezetei, közösségei, mint az Ételt az Életért is. Jó a Földnek, jó az embereknek.

Kapcsolódó bejegyzések