Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Újságírók is részt vesznek az Élelmezés világnapja alkalmából tartandó ételosztáson, szombaton, 11 órától a Blaha Lujza téren.

Alapítványunk egész évben igyekszik a lehető legjobban beteljesíteni küldetését. Naponta országosan több mint 2000 adag meleg étellel segítjük hazánk rászoruló lakosságát.

 

Étel- és élelmiszerosztás a Blaha Lujza téren

A napi étkeztetés mellett évente 4 alkalommal kiemelt ételosztást is szervezünk, legközelebb az Élelmezés világnapja és a Szegénység elleni küzdelem napja alkalmából, október 14-én, szombaton, 11-14 óráig (karszalagosztás 8:30-tól). 1500 élelmiszercsomag és 1600 adag meleg étel talál majd gazdára.

Ez a karácsonyi kiemelt akcióhoz hasonlóan nemcsak meleg ebédet jelent a sorban állók számára, hanem egy 20 féle összetevőből álló tartós élelmiszercsomagot is hazavihetnek az érkezők. Így hosszabb időszakra biztosítva vannak az alapélelmiszerek, és a családok otthonaikban, együtt készíthetik, illetve fogyaszthatják el az ételeket. „Noha, sajnos a vendégkör egy része magányos idősekből, vagy lakóotthonokban élő elesettekből áll össze.” – meséli Szilaj Péterné, szóvivő – „… egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a lakás- és albérletpiacon tapasztalható horribilis árak végett idegen emberek szobabérlet jelleggel összeköltöznek, egy lakásban élnek, és a rezsiköltségre próbálnak spórolni az élelmiszerek kárára. Mi ezeknek az embereknek is szeretnénk segíteni.”

Az Ételt az Életért számára nagyon fontos, hogy ameddig csak lehet, egyben tartsa a családokat, lassítsa vagy az élelmiszeren való takarékoskodás által lehetőség szerint megakadályozza a családok utcára kerülését.

 

Az éhezés arcai

Az Élelmezés világnapja alakalmából megrendezett ételosztásunk fontos üzenetet közvetít. Szerte a világon jelenleg is mintegy 160 millió ember éhezik, miközben a helytelen élelmiszerelosztás következtében, a világ más részein a szemétbe kerülnek az élelmiszerek, vagy a só, hús és szénhidrát túlfogyasztás miatt súlyos betegségek alakulnak ki a fogyasztóknál. Az UNICEF szerint a II. világháború óta nem látott éhínség felé tart világunk, az MTA és az Eurostat 2014-es felmérése szerint csak Magyarországon mintegy 50 000 gyermek él mélyszegénységben és érinti őket az éhínség valamilyen formája.

A látszólag bőségben élő országokban ugyanakkor a lakosság egy része az úgynevezett minőségi éhezéssel küzd, vagy mert egészségtelenül táplálkoznak, túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, vagy mert a jóléti, fejlett országokban egy olyan társadalmi réteghez tartoznak, akik minimáljövedelemből kizárólag a vitaminokban, rostokban szegény, olcsó élelmiszereket tudják csak megvásárolni. Mi, az Ételt az Életért Alapítvány ebben próbálunk segíteni: osztópontjain minőségi, egészséges, tápláló és valóban gazdag ételeket kínálunk a sorban állóknak.

Újságírók és médiaszemélyiségek a pultok mögött

Az Élelmezés világnapja alkalmából megrendezett kiemelt akcióban ezúttal újságírók, médiaszemélyiségek is részt vesznek, hogy önkéntesként segítsék a program megvalósulását. Olyan személyek, akik maguk is az információ közvetítő közegei, éppen úgy, ahogy az Ételt az Életért közvetítő közeget jelent a friss élelmiszerek, az adományokat felajánlók és az ellátottak között. Az élelmiszerek kiosztása mellett ők arról is beszámolnak majd, milyen sorsokkal találkoznak az ételosztáson és milyen érzés az, ha nem csak olvashatunk, de részt is vehetünk a gondoskodásban – amit mi naponta átélünk :-). Nem titkolt szándékunk, hogy tökéletesen átláthatóvá és mindenki számára ismertté, elérhetővé tegyük alapítványunk munkáját, mert ebből jön létre a bizalom. Szükségünk van az adakozni vágyó emberek figyelmére és bizalmára, hogy értsék: együtt rengeteget tehetünk a magyar emberekért!” – mondja Szanyi-Karl Attila, az ételosztó program vezetője. ”A jövőben a budapesti ételosztásaink mellett a vidéki helyszínekre próbáljuk majd meg áthelyezni a hangsúlyt. A vidéki régiókból ugyanis elképesztő mennyiségű segélykérést kapunk. Ott van nagy baj igazán.” – teszi hozzá.

 

 

Alapítványunk munkásságával bekapcsolódik abba a nemzetközi élelmiszermentési akcióba, amely hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület vezetésével történik. Büszkék vagyunk rá, hogy Budapesten a leggyorsabb reagálású és naponta élelmiszereket osztó szervezetként képesek vagyunk elérni, hogy ne kerüljenek kukába olyan még jó, fogyasztható élelmiszerek, pl. pékáruk, joghurtok, gyümölcsök, amelyek kizárólag a napi polcfrissítés miatt kerültek ki a boltokból, másutt pedig ételhez juttathatjuk így azokat a rászoruló családokat is, akik nem képesek megvenni maguknak ezeket az egészséges élelmiszereket. A felajánlott adományok mellett minden hiányzó alapanyagot magunk szerez be!

Munkánkat a 13600-as Adhat Adományvonal hívásával, ott a 33-as kódot tárcsázva, hívásonként bruttó 250 Ft-tal tudod támogatni, ha Te is aktív részesévé válnál akcióinknak, de Adományozás menüpontunkban számos más további támogatási forma közül is választhatsz (pl. paypalos, online banki átutalásos, stb.).

 

Kapcsolódó bejegyzések