Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Kata
Megosztás

Az Krisna-hívők az ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása óta már húszezer tál meleg ételt osztottak ki a menekülteknek, miközben a hazai rászorulókról is folyamatosan gondoskodnak. Szálláshelyeiken teljes ellátással segítik a menekülteket.

A sokk első hónapja
Az első érkezőket a pályaudvarokon és a határ mentén várták. Az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius szervezete a krízis első hetében az Ukrajnából menekülő indiai diákok étkeztetését segítette, több mint 6000 adag ebéddel ellátva az átfázott és kimerült egyetemistákat.
Párhuzamosan a határátkelők magyar oldalán meleg étellel és friss gyümölcs osztásával támogatták a határon átjutókat, főként édesanyákat, időseket és gyermekeket. A krízis következő heteiben a pályaudvarokon rendeztek ételosztásokat, és menekültszállásokra szállítottak ebédet, élelmiszereket, naponta további 600 adag ételt főzve a bajbajutottaknak. Közben Kárpátalján és Ukrajna középső részén is a csillagászati élelmiszerárakkal, alapanyag- és üzemanyaghiánnyal kellett szembenézni. Az Ételt az Életért ukrán társszervezetével (Pishcha Zhizni) együttműködve 12 tonna tartós élelmiszeralapanyagot juttattak el a határon túlra, és további segélyakciókon dolgoznak. A helyi önkéntesek az így kapott alapanyagokból főtt ételekkel segítik a menedékhelyeken, bunkerekben és metró aluljárókban veszteglő lakosságot.

Menedékhely Krisna-völgyben
Közben Krisna-völgy is menedékhellyé vált, eddig már 150 menekült fordult meg a magyar Krisna-központokban, többségében maguk is vaisnava hívők. Számukra teljes ellátást – beleértve a szállás, az étkezés és ruházkodás biztosítását -, a kimerültség és a traumatizált élethelyzet miatt orvosi és pszichológiai támogatást, a gyermekeknek pedig oktatást is biztosítanak a Krisna-hívők. Az elhúzódó válság bizonytalan kimenetele miatt Krisna-völgyben és az ételosztó konyhákon is hosszú távú segítségnyújtásra rendezkedtek be, amihez szívesen fogadják a lakosság adományait, támogatását, és az adó 2×1%-os felajánlásokat is, ami stabil, és jól tervezhető segítséget jelent a karitatív programban.

Nem kell messzire mennünk, Magyarországon is rengeteg a rászoruló
De nem csak a menekülteknek van szükségük segítségre. A szomszédban elhúzódó háborús konfliktus miatt az egekbe szökő élelmiszerárak sakkban tartják az egyébként közepes keresetű családokat is, hó végén a sokgyermekeseknek egyre többször van szükségük külső segítségre. A nyugdíjasok és munkanélküliek pedig teljesen kiszolgáltatottá váltak, különösen, ha egyedül élnek egy háztartásban.

Az Ételt az Életért kifejezetten figyel arra, hogy a menekültek segítése mellett folyamatosan segítse a hazai lakosságot, és fenntartsa ételosztó programját a fővárosban és vidéken egyaránt. Így naponta 2000 adag étellel (évente félmillió tállal) segítik a lakosságot. A meleg ebéd mellé az élelmiszermentésből származó friss pékáru, zöldségek, gyümölcsök, joghurt, kiegészítő termékek is kerülnek, jelentős terhet levéve így a családok válláról. A „Mint egy falat kenyér” program keretében vidéki kistelepüléseken rendeznek ételosztásokat, havi rendszerességgel, alkalmanként 150-600 fő részére, ide ugyanis kevesebb civil szervezet keze ér el, noha több százezer ember él a megélhetési minimum alatt.

www.krisna.hu

www.eteltazeletert.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések