Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Ahogy az már szinte szervesen hozzátartozik az ünnepekhez, alapítványunk idén is a megszokott rendezvényekkel igyekszik fényt hozni azok karácsonyába is, akik erről önerőből nehezen tudnak gondoskodni.

A gazdasági helyzet jelenlegi alakulása folytán egyre többen ébredünk rá a valóságra és érezzük azt, hogy bármennyire is sietősek a hétköznapok, jobban szét kell néznünk magunk körül. A városi lét során hajlamosak vagyunk elhidegülni egymástól, a buszon, villamoson sose látjuk kétszer ugyanazt az arcot, a szomszéd albérletben folyton cserélődnek a lakók, már nem is érdemes összeismerkedni, mindig későn esünk haza, igyekszünk a magunk, családunk szükségleteiről nagy nehezen gondoskodni. Kezdünk azonban rádöbbenni, hogy ez így nem megy, mert végignézzük, ahogy az egyik rokonunk munkanélküli lesz, apu-anyu alig fűt odahaza, hogy a nyugdíjból kijöjjön, egy barátunk a beteg gyereke miatt ápolási segélyből próbálna megélni, de hiába, mi már alig tudjuk fizetni a hitelt, és fittyet hányva a divatra már csak használt ruhát vásárolunk, a ház egyetlen állandó lakójának, Gyuszi bácsinak pedig rezsitartozás miatt elárverezték a feje fölül a lakást, és öregkorára otthontalanná vált szegény feje. Mindez a városról szól, vidékről még nem is beszéltünk, ahol se munka, se önkormányzati segély, se tüzelő, se meleg aluljáró, a legközelebbi szakorvoshoz, karitatív szervezethez pedig kilométereket kell utazni.

De mit tehetünk mi? Ott tudjuk kezdeni, hogy jobban odafigyelünk embertársunkra. Ez már önmagában is segít, hogy ne veszítse el a reményt, a tartást, ne őrüljön bele, ha nehéz helyzetbe kerül, hogy egyedül van, mint a kisujja, és senkire sem számíthat, azt pedig még magának sem meri bevallani, hogy rászorulóvá vált, és sajnos be kell állnia olyan sorokba, amiktől mindig is ódzkodott. Aztán folytathatjuk azzal, hogy átviszünk néha egy-egy sütit, egy tál levest, segítünk vásárolni, ha nekünk van kocsink, elmondjuk, ha tudunk valami munkalehetőséget, ismerünk egy-egy segítő szervezetet, stb. Egyszóval: gondoljunk egymásra és tegyünk egymásért. Egy jó társadalomban az emberek nem hagyják egymást lecsúszni a lejtőn, még ha mindenkinek nehéz is.

A mi ételosztásunk azon felül, hogy kézzelfogható segítséget nyújt a rászorulóknak, a társadalom iránti figyelmesség propagálására, az egymással való törődés fontosságának hangsúlyozására jött létre, és öröm azt látni, hogy vannak olyan emberek, akik most, vagy már évek óta szükségét érzik annak, hogy valahogyan – például rajtunk keresztül – ők is segíthessenek másokon. Vagy pénzzel, vagy amivel a vállalkozás tud, vagy akár kétkezi munkával. Mindezekre idén is van lehetőség és szükség. Évek óta több ismert személyiség áll be a pult mögé, hogy ők is kifejezzék a szolidaritás fontosságát, az együttérzésüket: többek között Fischer Iván, Dr. Domján László, Selmeczi Tibor, Huzella Péter, Laár András, Falusi Mariann, Németh Nyiba Sándor.


 

 
December 21-én a VIII. kerületi Teleki téren 12-13 óráig tartó ételosztást követően ruhaosztást szervezünk a Buddhista Misszióval karöltve, elsősorban hontalan emberek számára.

December 22-én az óbudai lakosság részére tartunk étel- és csomag-, és játékosztást a Flórián térhez közeli Faluház előtt. Itt a naponta ellátott családok és idősek kapnak tőlünk karácsonyi ajándékcsomagot, hiszen ezeknek a családoknak nem futja plusz ünnepi menüre, ajándékokra. Ezzel talán hozzá tudunk járulni, hogy legalább a gyerekek ne érezzék a nélkülözést az ünnepek alatt.

December 24-25-26-án 13 órától a már jól megszokott helyen, a Blaha Lujza téren osztunk idén is meleg ételt, egy-egy gazdag élelmiszercsomagot, meleg ruhát, a gyerekeknek pedig játékokat. Mivel a tavaly kiosztott napi 1200 adag éppen elegendő volt, a tapasztalatokra építve idén már napi 1300 adagra számolunk, hogy senki ne maradjon éhen. Bárki beállhat a sorba, nem teszünk különbséget kiszolgáláskor, kizáró ok mindössze az ittas állapot, illetve a kulturálatlan magaviselet lehet. (Ha Ön rászoruló, kérjük, fogadja meg jó tanácsunkat és ne jöjjön ki a rendezvény legelejére, vagy órákkal előbb. A kiszolgálás 16 óráig folyamatosan zajlik, ezért jobban jár, ha 14-15 óra között érkezik a helyszínre, így nem kell több órát várakoznia a hidegben, mégis ugyanúgy hozzájut az ételhez és a csomaghoz.)

A Nógrád megyei Kisterenyén a helyi művelődési házban december 15-én megrendezésre kerülő egész napos Karácsonyi jótékonysági napon a délutáni órákban szolgálunk fel 200 adag babgulyást, kenyeret, teát, a 150-180 gyereknek pedig gyümölcsöt is. A programot a JEROMAF Egyesület (Jobb életért a roma fiataloknak) szervezi hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű roma származású családok részére.

A szlovák határhoz közel eső, Borsod megyei Krasznokvajda falujában a hazai cigány szövetség felkérésére a helyi nehéz sorsú roma családokon segítünk meleg ruhával és gyümölccsel december 20-án a délutáni órákban. A ruhaosztás indítéka, hogy az itt nevelkedő számos gyermek azért nem tud iskolába járni, mert nincs cipője, megfelelő ruházata, amiben el tud otthonról indulni.

Egerben december 22-én, szombaton, a helyi családsegítő intézettel együttműködésben helyi nehéz sorsú családok, és egyedülálló nyugdíjasok részére biztosítunk elvitelre meleg egytálételt, kenyeret, és az ünnep alkalmából gyümölcsöt is. Az egyébként minden szombaton zajló program a Hatosszámú Általános Iskola melletti területen kapott helyet, a kiszolgálás pedig minden alkalommal déli 12 órakor kezdődik.

A pécsi önkéntesek idén meleg ételosztást szerveznek december 16-án vasárnap este a TÁMASZ Alapítvány Férfi Éjjeli Menedékhelyén, ahol 70 és 100 közötti hajléktalanra számítanak. A Menedékhely 12 szobában 70 hajléktalan ember számára nyújt helyet éjjeli pihenésre, lehetőséget nyújt továbbá fürdésre, mosásra, ételmelegítésre, valamint szociális segítségre. Az intézménybe 100 adag ételt szállítunk és osztunk ki, a menü babgulyás, kenyér, lehetőség szerint gyümölcs, és édesség.

Debrecenben a Magyari utca 2. sz. alatt található Govinda Étteremben készülnek a kiosztásra szánt meleg ételek, a kiszolgálás pedig az Étterem udvarán történik. A Karácsonyi akcióra december 23–án kerül sor, és a rendezvény ideje alatt kb. 300 adag, ebéd talál majd gazdára. A helyszínre érkezők kb. 10%-a hajléktalan ember, zömében nagycsaládosok veszik igénybe az amúgy rendszeres ellátást. A menü lencsefőzelék lesz, meleg teával, kenyérrel, de ruhához, a gyermekek játékhoz is juthatnak az ünnep alkalmából. A program együttműködő partnerek segítségével, a helyi Családsegítő központtal, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesületével, valamint a SZETA családi átmeneti otthonával karöltve valósul meg, melynek során az együttműködő partnerek hirdetik irodáikban a lehetőséget.

Kecskeméten az előző évek gyakorlatának megfelelően december 23-án és 24-én kiszállításos jelleggel segítjük elsősorban a rászoruló családokat és az időseket. Itt összesen 50 adag ételt, és gyümölcsöt biztosítunk az ünnepek alkalmából.

A Somogyvámoson élő összes falubeli részesül adományosztásban, hiszen itt minden lakost egy-egy tál meleg ebéddel vendégelünk meg, a nyugdíjasok pedig ezen túlmenően még egy-egy tartós élelmiszercsomagot is kapnak tőlünk, melyben rizst, tésztát, lisztet, cukrot, savanyúságot, narancsot és vitamint helyezünk el. A 650 lakost érintő jótékonysági programra december 22-én kerül sor.

December 29-én 11:30-kor Szegeden a Máltai Szeretetszolgálat gondviselőházának ebédlőjében kedveskedünk meleg étellel és gyümölccsel az itt tartózkodó 150 embernek.

Szintén hajléktalan embereken segítenek szolnoki önkénteseink, hiszen ők azok, akik a legnagyobb magányban töltik az ünnepeket. December 28-án a Prizma úti nappali ellátóba visznek 50 adag édességet, hogy ezzel emeljék az ünnep fényét.

Önkéntesek jelentkezésére már sajnos nincs lehetőség, minden hely betelt!

Kapcsolat: 30/243-1486, Szilaj Péterné

Adományokat a 10201006-50280678-as számlaszámon fogadunk, vagy egyszeri 250 Ft-tal tudja segíteni az akciót a 13600-as adományvonal tárcsázásával, ahol hívást követően a 33-as kóddal választhatja ki alapítványunkat. Céges támogatások esetében az adókedvezményekről itt olvashat.

Az akciók idei támogatói: Fővárosi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, Fővárosi Csatornázási Művek, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, Zelt Kft, Simba Toys Kft, Ferihegy Kft, Óbudai Sütőipari Kft,Vaskapu Étterem, Riceland Kft, Levantex Kft, Csodaest Kft, Mobiltoalett Kft, Nemzeti Gyermekmentő Alapítvány, Reverse-Logic Kft, VPGA Tax Partner Kft, Széndioxid Bt, Star Hungary Kft, Pannon Titán Kft, Automagic Kft, Kemence Pék, és még sokan mások, akik nem szerettek volna megjelenni, vagy személyiségi jogok miatt nem kerülnek nyilvánosságra.

Mindenkinek boldog, szeretetteljes ünnepeket kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzések