Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

Idén is számíthatnak a rászorulók az ünnepi ételosztásra

Szerző: Kata
Megosztás

Csúcspontjához közelít a Krisna-hívők Karácsonyi Szeretetlakoma programsorozata. A maratoni ételosztó akció során 6000 tál ünnepi ebéd és tartós élelmiszercsomag kerül a családokhoz, betegekhez, idősekhez, nyugdíjasokhoz. Nemcsak szomorú, hanem felemelő is, hogy ez a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma.

A Krisna-hívők – Ételt az Életért humanitárius programjuk keretében – idén 35. alkalommal rendeznek karácsonyi ételosztást. Az első akció még csak száraztésztával és burgonyával kezdődött, később azonban hagyománnyá vált a meleg étel és a gazdag, tartós élelmiszercsomag kiosztása is a résztvevőknek. A tapasztalat ugyanis az, hogy az élelmiszercsomag különösen nagy értéket képvisel a rászoruló családok számára, akik az itt kapott a főzési alapanyagokból és a finomságokból, mint pl. kekszek vagy szaloncukor teszik ünnepivé, és valóban méltóvá családjuk számára a karácsonyt. Sok helyen az Ételt az Életért csomagja nélkül ugyanis nem kerülhetne ünnepi menü az asztalra. Mindez nagyon megterhelő lehet lelkileg a kisgyermekek számára is, akiknek a legjobb lenne, ha sohasem kellene megélniük a nélkülözést, de méltatlan és kiábrándító az idősek esetében is, akik egész életüket végig dolgozták és szűkölködve lépdelnek az öregkor felé.

De hogy kik és miért szorulnak igazából segítségre? Néhány anonim levél az Ételt az Életért postaládájából.

„Budapesti lakos vagyok, egyedül élek a kislányommal, aki iskolás és elég beteges. Segítségüket szeretném kérni, az ünnepre bármilyen segítséget elfogadok, mivel albérletben élek vele és a keresetem éppen csak azt fedezi, és a mindennapjaink nagyon nehezen telnek. Előre is köszönöm!”

„A jelenlegi helyzetünk miatt fordulok most levelemmel önökhöz. Van 2 kiskorú gyermekünk. Jelenleg albérletben élünk, mivel én egy hónapja elvesztettem az állásom, így mindössze a férjem keresete az össz bevételünk, ami az albérleti illetve az óvodai és az iskolai kiadásokat fedezi. Nagyon sokat jelentene számunkra bármilyen féle segítség.”

„Jónapot kívánok. Egyedül nevelem a kisfiam, sajnos munkám nincs, aktívkorúak ellátását kapom, 35 ezret. Ebből élünk, krízishelyzetben vagyunk. Az albérletet ebben a hónapban nem tudtam kifizetni. Félre ne értsék, nem pénzt akarok, hanem munkát szeretnék, hogy tudjam fizetni az albérletet és tudjak enni adni a fiamnak. Kérem önöket, segítsenek!”

„Nagyon rossz anyagi körülmények között élünk. A házunk is nagyon rossz állapotban van. Alacsony a jövedelmem, sajnos levonásom van, így havi 33250 Ft-ot kapok. Elég sűrűn okoz gondot a mindennapi ennivaló beszerzése. A férjem jelenleg alkalmi munkát talált, de az sajnos nem biztos jövedelem, ha lenne rá lehetőség, akkor szeretnék kérni egy kis tartós élelmiszert, hogy legalább karácsonykor ne kelljen éheznünk.”

A Krisna-hívők november 25-én kezdték el ünnepi akciósorozatukat, mely még az adventi időszakon is túlnyúlik. A szervezet önkéntesei jártak már Szegeden, Békéscsabán, legutóbb Egerben és Debrecenben, valamint Erzsébetvárosban. A népligeti kiemelt akció után januárban Óbudán (01.20.) folytatják a programot, majd ismét Szegeden zárnak (01.27.).

A Karácsonyi Szeretetlakoma fénypontja minden évben a fővárosi ünnepi csomagosztás. December 24-25-26-án a Népligetben várják majd a rászoruló családokat, ami azért jó helyszín, mert távolsági buszokkal a közeli agglomerációból is jól megközelíthető. Naponta 1000-1100 csomaggal és étellel várják az érkezőket. A sorszámozott karszalagokat reggel 9 órától lehet átvenni. A szervezők nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ne jöjjenek ki hajnalban a karszalagokért, mindenkinek jut majd a csomagokból. Az ételosztás pedig 11 órakor kezdődik majd.

A Krisna-hívők úgy gondolják, hogy bár szomorú, hogy szükség van rá, mégis van valami felemelő abban, hogy ez a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma. Az, hogy az ünnepi ételosztó program már 35 éve folyamatosan és rendületlenül fut, beleértve a koronavírus és a súlyos élelmiszerár válság időszakát is, azt mutatja, hogy az ételosztó csapat, valamint az adományokat felajánlók is rendkívül elszántak! A gondoskodás és szeretetteljes odafordulás alapvető igényünk és kötelességünk is egyben, és akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat, ha embertársaink is egészségesek és boldogok.

A Krisna-hívők humanitárius szervezetének, az Ételt az Életért Alapítványnak a vezetője, Szanyi-Karl Attila, Budapest 150. születésnapja alkalmából nemrégiben elismerésben is részesült. A „Budapestért díj” kiválóan mutatja, hogy a Karácsonyi Szeretetlakoma immáron a főváros szerves, elidegeníthetetlen része. A magyar emberek szívében pedig ott rejlik az önzetlen gondoskodás.

Akcióindító sajtóanyagunk: https://krisna.hu/2023/vilagmeretu-krizisek-es-egyeni-csatak-ezrek-varjak-iden-is-a-krisnas-karacsonyi-szeretetlakomat/

Kapcsolódó bejegyzések