Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Az elmúlt hetekben több ízben jelent meg sajtóhír arról, hogy szervezetünk Blaha Lujza téri ételosztásán rendőrök igazoltatják, illetve „vegzálják” a sorban álló éhezőket. Ezúton szervezetünk állást kíván foglalni a felmerült kérdéssel kapcsolatban.

Alapítványunk 1999 évi bejegyzése óta folytat élelmezést az egész ország területén. A fővárosban több mint egy évtizede végzünk nyilvános étkeztetést, melynek helyszíneként – egy kétéves időszakot leszámítva – a Blaha Lujza tér szolgált. Itt jelenleg minden héten hétfőtől péntekig működik az étkeztetés, napi 500 fő részére, de nagyobb ünnepek alkalmával, amikor nem csupán meleg étellel, hanem hideg élelemmel, ruhával, játékkal is segítjük a nehéz sorsú embereket, egyszerre akár 1400-an is sorba állnak a téren. Az ellátás teljesen nyilvános, a kiszolgálás során a személyzet nem kér semmilyen fajta (egészségügyi, hajléktalan, vagy bármilyen egyéb élethelyzetet igazoló) dokumentumot, igazolványt, bárki számára szabadon igénybe vehető. Azt tapasztaljuk, hogy a leginkább veszélyeztetett fedél nélkül élő emberek mellett az elmúlt években egyre markánsabban érzékelhető munkanélküliek, hitelkárosultak, kisnyugdíjasok jelenléte, akik a meleg ebéd ilyen módon való biztosítása által próbálnak megtakarításra szert tenni. Ellátásunk ezáltal egy preventív szolgáltatás, mely fontos kapaszkodó lehet mindazoknak a családoknak, időseknek, egyedülállóknak, akik labilis anyagi helyzetük miatt bekerülhetnek egy veszélyes segély-tartozás-lakásvesztés-szálló spirálba, melynek során a tartalékok, a kapcsolati tőke és a testi, mentális, pszichés egészség elvesztése teljes szegregálódáshoz vezethet.

Ételosztásaink során a rendőri jelenlét megszokott jelenség, évek óta járőröznek a Corvin körül az ételosztások ideje alatt is, lévén a város egy igen frekventált területe, ahol akár napi 300 000 ember is megfordulhat. A mi munkánkat jelenlétük eddig nem zavarta. Nagyszabású rendezvényeink során kifejezetten hasznosnak láttuk, hogy megjelenésükkel segítették elejét venni a türelmetlen, néha ingerült tolakodásnak. A múltban is számtalanszor előfordult, hogy a sorban állók között igazoltatták néhány kliensünket, intézkedésükkel ellátottaink védelmét és az ételosztások biztonságos működését szolgálták. Ilyen gyakorisággal valóban nem történt ellenőrzés, mint a közelmúltban. A rendőrség minden alkalommal előzetes bejelentés, vagy velünk történt egyeztetés nélkül végezte az eljárást, így a sajtó által közzétett napokon is.

Kapcsolódó bejegyzések