Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Már lelki segélyszolgálatot is működtetünk hagyományos húsvét hétfői ételosztásunkon. Alapítványunk 1600 embernek segít, az ebéd és az élelmiszercsomagok kiszolgálását 11 órakor kezdjük a fővárosi Blaha Lujza téren.

Alapítványunkat a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hozta létre 1999-ben. Már a bejegyeztetéskor egy évtizede rendszeresen osztottunk ételt a fővárosban, hiszen hitvallásuk szerves része az elesettekről való gondoskodás. Már a karitatív akciók kezdetén is nagy hangsúlyt fektettünk a rászorulókkal való személyes kapcsolatok kiépítésére és lelki támogatásukra, hiszen önkénteseink valamennyien gyakorló lelkészek is voltak. Ez a kiemelt figyelem és odaadás végigkísérte 2 évtizedes hazai történetünket. A kiosztott élelmiszereket a vallási hagyományoknak megfelelően mindig megszenteljük, ezért figyelünk azok jó minőségére, tisztaságára. Az étel azonban nem minden, a gondoskodás éreztetését legalább olyan fontosnak tartjuk, mint az élelmiszert, amit kapnak a részt vevők. A táplálás és a gondoskodás együttes erővel hat, amikor valakinek az életét vissza szeretnénk terelni a hagyományos mederbe.

Alapítványunk mára országos szervezetté bővült, önkénteseink évente több mint félmillió tál meleg ételt és több száz tonna tartós élelmiszert osztanak szét hazánkban. A szolgáltatás bővítésére azonban folyamatos az igény.

P1230496

Az április 17-i húsvéti kiemelt ételosztáson a meleg ebéd mellé most is 22 féle tartós élelmiszerből álló bőségcsomagot kapnak a sorban állók, ez tartalékoláshoz, további főzéshez és spóroláshoz segíti a családokat. A kiszolgálás 11 órakor kezdődik, a karszalagokat azonban már reggel 9-kor elkezdjük osztani. Az ellátást bajba került és önmagáról – átmenetileg vagy tartósan – gondoskodni képtelen személyek veszik igénybe. Idősek, kisgyermekesek, munkanélküliek, mozgásukban korlátozott vagy beteg emberek. A szegénységnek szinte végtelen arca létezik. A tapasztalat az, hogy szinte bármely életkorban és mindenféle élethelyzetben előfordulhat, hogy az ember önhibáján kívül egzisztenciális válságba kerül. A négynapossá vált húsvéti ünnepek ráadásul számos családnak csak a túlélésről szólnak. Vannak, akik nélkülöznek és vannak, akik a szó szoros értelmében éheznek az ünnepek alatt – ezt már az ellátottak mesélik munkatársainknak mindennapos városligeti és kerületi ételosztásainkon.

Lelki gondozás szakemberekkel és lelkészekkel

A sokszor kilátástalan és valóban a remény minden szikráját nélkülöző élethelyzetek az emberek lelkét sebzik meg leginkább, elsősorban a biztonságérzetük sérül. A helyzetet külön tetézi, hogy ünnepek alkalmával a tömegkommunikációból árad az élvezetekre, a bőségre, a finomságokra, családi örömökre utaló tartalom, mivel azonban mindez a nélkülözők számára erős kontrasztot képez a valósággal, belső feszültséghez vezet. Azok pedig, akiket természetszerűleg önmagukra való felelősségvállalásra, munkára és szorgalomra neveltek, leggyakrabban szégyellik és titkolják kétségbeejtő helyzetüket. Ezek az emberek a belső lelki biztonságuk elvesztése ellenére minden erejükkel azon vannak, hogy terheik súlya ne látszódjon a kívülállók számára. A magány, a kilátástalanság érzése és a biztonság teljes hiánya azonban belülről őrli fel őket.

P1230535

Alapítványunk az élelmiszerosztáson túl is tenni kíván a nélkülözőkért, a megszokott élelmiszertámogatás mellett ezért ezúttal lelki gondozók részvételével és Lelki segély sátorral is igyekszünk enyhíteni ellátottaink lelki terhein. A szegénység lelki és mentális hatásai ugyanis olyan rossz szokásokat, berögződéseket alakíthatnak ki, amelyek még a társadalomba való visszailleszkedést is akadályozhatják. Így kívánunk egy még komplexebb és hatékonyabb szolgáltatást nyújtani ételosztásainkon.

P1230572

Kapcsolódó bejegyzések