Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Alapítványunk a vidéki szociális helyzetre való tekintettel országjáró ételosztás-sorozatot indított, hogy elérje azokat a mélyszegénységben élő családokat is, akik nehezen jutnak a segélyszervezetek támogatásaihoz.

Alapítványunk – amelyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hozott létre – közel 2 évtizede segíti a rászoruló családokat, időseket és nyugdíjasokat hazánkban. A nagyobb városokban állandó telephelyekkel rendelkező humanitárius szervezetünk a vidéki helyszínekkel együtt átlagosan 2500 adag meleg ételt, mellé friss kenyeret és teát oszt szét naponta. A meleg étel mellé a cégek felajánlásainak köszönhetően joghurtot, édességet, zöldséget, gyümölcsöt is tudunk adni a szükségben élőknek.

Az alapítványunkhoz hetente befutó több tucat segélykérő levél és hívás száma a tanítási szünetek és ünnepi hétvégék előtt akár több százra is nőhet. A családok nagy része olyan régióból, olyan vidéki városokból, kistelepülésekről kér segítséget, ahol sem a munkaerőpiaci kínálat nem megfelelő, sem a helyi szociális ellátás nem fedezi az ott élők igényeit. Az alapítványhoz befutó kérelmekben általában sokgyermekes családok kérnek tűzifát, közüzemi kiadásaikra, gyógyszerekre pénztámogatást, illetve tartós élelmiszert. Alapítványunk rendszeresen ruhákkal, könyvekkel és játékokkal segíti a családokat, mivel azonban fő profilja az élelmezés, nagy hangsúlyt fektetünk az élelmiszerek egészséges és vegetáriánus voltára.

Az igazán nagy baj vidéken van

A „Mint egy falat kenyér” országjáró ételosztási akciósorozat keretében önkénteseink olyan vidéki városokba, kistelepülésekre, kisközségekbe és szórványba látogatnak el, ahol a családok jelentős része mélyszegénységben él. Ezek a családok gyakran egyfajta csapdába kerülnek, mert hiába költöznének fel az egyetlen munkalehetőséget jelentő nagyobb városokba, otthonukat nem tudják eladni, a napi több órás ingázás pedig időbeli és anyagi terhet is jelent, különösen ott, ahol kisgyermekekről, beteg vagy idős családtagokról is gondoskodni kell. A családok elmondása szerint erős a szülőfaluhoz való kötődésük, mivel azonban életkörülményeik a nehéztől a kifejezetten méltatlanig terjednek, sokan inkább menekülnének élethelyzetükből.

Vidéki ételosztás-sorozatunk a pécsi régióban indult útjára. A helyi kezdeményezést elsőként egészségügyi dolgozók támogatták. Pécsett a helyi családsegítő szolgálat 2014 évi adatai szerint a foglalkoztatottak köre a régióban mindössze 39%-os volt, ami sok esetben a családi problémák melegágyává vált. A gondozottak 28%-a pedig kifejezetten adósságrendezés céljából kereste meg a szolgálatot.

Országjáró körútunk által ezeknek a nehéz sorsú családoknak szeretnénk támogatást nyújtani és olyan térségeket, olyan embereket elérni, akik még kitartanak, s akik számára a tartós élelmiszerek segítenek visszatérni a régi kerékvágásba. Akciósorozatunkban a legtöbb településen 108 élelmiszercsomag kiosztását tervezzük, hiszen a hindu-vaisnava (Krisna-hívő) kultúrkörben ez egy áldásos szerencseszám. A tartós élelmiszerek mellett a gyermekeknek édességet, gyümölcsöt és legtöbbször meglepetésprogramot is viszünk. Önkénteseink nagy hangsúlyt fektetnek a rászoruló családokkal való diskurzusra, hogy a szolgáltatás minőségét és hatékonyságát folyamatosan növelni tudjuk.

A sorozat első, februári állomása Zsibót, Zsibót-Szőlőhegy és Becefa települések voltak. Az akció a következő hónapokban a tervek szerint Veszprém, Gyulakeszi és Tapolca (március 18), Győr (április), és Szolnok (május) térségekben folytatódik majd. A nyár folyamán Debrecen és Eger környéki falvak, valamint Nagykanizsa és Kaposvár régiója, ősszel várhatóan Győr és Szigetvár zónája kerül sorra.

Mert jut mindenkinek elegendő…

A Krisna-hívők életfilozófiája szerint minden ember alapvető kötelessége az embertársainkról, az elesettekről való gondoskodás, amely a helyes, megfelelő élelmiszerelosztás révén könnyen kivitelezhető. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a gabonaféléket és más zöldségeket, gyümölcsöket vegetáriánus ételekként készítik el, és semmilyen módon nem járulnak hozzá a húsfogyasztáshoz, amely az élelmiszertartalékok felélője és – a hívők meggyőződése szerint – egyben az erőszakos, kizsákmányoló mentalitás gyökere is. A helyes elosztás és gondoskodás nem áll távol a magyar mentalitástól sem, egy régi mondás szerint ugyanis: ahol jut kettőnek, ott háromnak is – ezen elv mentén gondolkodva és cselekedve elérhetjük, hogy mindenki méltóképpen és boldogan éljen bolygónkon.

Kapcsolódó bejegyzések