Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

„Semmi más nem fog minket kisegíteni a bajból, csak ha a társadalom összefog, és segítünk egymáson” (Demeter Tibor, vállalkozó)

2011 szeptemberétől Alapítványunk immár a miskolci rászorulók számára is igyekszik rendszeres segítséget nyújtani. Ennek keretében minden hónap utolsó vasárnapján 200 adag meleg ételt oszt ki a városban élő nélkülöző családoknak, otthontalan embereknek.

A program életre hívását a szükség indokolta. Országos élelmiszer-segélycsomag küldő szolgáltatásunk keretében kirívóan magas számú megkeresést, segítségkérést kapunk az észak-magyarországi régióból. A segélykérelmek magas száma nem meglepő, ez az arány hűen tükrözi a valós helyzetet, hiszen ez a régió egyike az ország legrosszabb helyzetben lévő, ún. halmozottan hátrányos helyzetű térségeinek. Itt az országos átlaghoz képest magasabb arányú munkanélküliség, alacsonyabb jövedelmek, valamint rosszabb életkörülmények, aluliskolázottság, elzártság, mobilitási nehézségek, valamint kedvezőtlen demográfiai folyamatok (elvándorlás, elöregedés, stb.) jellemzőek.

 

A hozzánk beérkező kérelmekből is visszaköszönnek ezek a problémák: sok család arról számol be levelében, hogy minden igyekezetük ellenére évek óta nem sikerül munkát találniuk, így – amellett, hogy zömében még hiteltörlesztési gondokkal is küzdenek – magukat és gyermekeiket különböző juttatásokból, segélyekből próbálják fenntartani, és gyakori, hogy a hónap vége felé már nem jut pénz tüzelőre, nem tudnak mit tenni az asztalra. Idős, egyedülálló emberek kétségbeesett leveleikben azért kérnek tőlünk segítséget, mert alacsony nyugdíjukból a rezsi számlák kifizetését követően már nem marad se a gyógyszerre, se élelemre pénz. Olyan megkeresést is kaptunk, amelyben 100%-os munkanélküliségi mutatóval rendelkező falu kért támogatást gyermekei számára. Mivel lehetőségeink korlátozottak, nem tudtunk minden hozzánk forduló számára rendszeres segítséget nyújtani, de a helyzet súlyosságát látva, igyekeztünk valamilyen megoldást keresni, és egy hatékony, lehetőség szerint szélesebb csoportot érintő szolgáltatást életre hívni. Szerencsére terveink megvalósításához szövetségesek is akadtak, és 2010 szeptemberében sikerült beindítani az ételosztást.

A program egy példaértékű együttműködés keretében valósul meg: az ebédet és a kiosztásra kerülő élelmiszereket egy helyi vállalkozó finanszírozza, a menü elkészítésében és a szétosztásban pedig a Hari-Vega Étkezde munkatársai, illetve Alapítványunk önkéntesei segédkeznek. Az ételosztás helyszínét az önkormányzat biztosítja, a rászorulókat pedig a helyi szociális ellátók – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt helyi szervezete – delegálják. Ez biztosítékot jelent arra, hogy a támogatást a leginkább rászorulók tudják igénybe venni.

 

 

Az első, szeptember végi ételosztáson több mint száz fő vette igénybe a lehetőséget, október végén pedig már közel kétszázan álltak sorba az ételért és a ruháért a Miskolc belvárosába eső téren. A program mind a lakosság, mind az ellátottak részéről pozitív fogadtatásban részesült, és több helyi média is beszámolt a kezdeményezésről.

Az ételosztást finanszírozó helyi vállalkozó, Demeter Tibor, az Európa Rádiónak adott interjújában beszélt a cégek társadalmi szerepvállalásának fontosságáról, valamint a társadalmi összefogás szükségességéről. Az üzletember szerint a havi karitatív nap társadalmi üzenete, hogy a napjainkat jellemző gazdasági és társadalmi válságból való kilábalás kulcsa az összefogás, a szolidaritás, egymás segítése. „Ha azt szeretnénk, hogy ez a város, ez a régió, ez az ország előrébb mozduljon, akkor szerintem erre van szükség, és semmi más nem fog minket kisegíteni a bajból, csak ha a társadalom összefog, és segítünk egymáson.”

Boldogok vagyunk, hogy Alapítványunk is részese lehet ennek az összefogásnak, és hisszük, hogy közös erővel valóban felül tudunk kerekedni a nehézségeken, és enyhíteni tudjuk embertársaink szenvedését. Ahogyan közel húsz éves munkánk során is törekedtünk arra, hogy mindenki számára lehetőséget teremtsünk a karitatív munkánkba történő bekapcsolódásra, úgy a jövőben is kiemelt törekvésünk, hogy a társadalom és a gazdaság különböző szereplőit – a nagyobb cégeket, magánszemélyeket, egyházi és önkormányzati intézményeket, civil szervezeteket, helyi önkormányzatokat, stb. – egy jó ügy érdekében összekapcsoljuk. Reméljük törekvésünknek köszönhetően egyre többen vállalnak majd részt abban, hogy nélkülöző embertársaink életén könnyítsünk. Az összefogás, a szolidaritás az egyre romló gazdasági viszonyok között talán szükségszerűbb, mint valaha, hiszen – ahogy azt a miskolci karitatív nap támogatója megfogalmazta – „Semmi más nem fog minket kisegíteni a bajból, csak ha a társadalom összefog, és segítünk egymáson.”

Fogjunk össze!

A segítségnyújtás lehetőségeiről bővebb információt a www.karitativ.hu hogyan segíthetsz menüpont alatt találsz.

Kapcsolódó bejegyzések