Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

2014. október 5-én megrendezésre került „Pizza Effect” pályázati programunk újabb hazai eseménye.

Mivel a projekt az egészséges vegetáriánus táplálkozást, a kultúrák közötti kapcsolatokat hivatott széles körben népszerűsíteni, ezért remek alkalomnak mutatkozott, hogy a Lélek Palotájában megrendezésre kerülő Indiai Gasztronómiai Napon saját standdal  jelenjünk meg.

A rendezvény tematikája sok ponton kapcsolódott a „Pizza Effect” program célkitűzéseihez: az Indiai Gasztronómiai Nap során a látogatók bepillantást nyerhetnek India tradicionális konyhaművészetébe, mely a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya, illetve interaktív főző bemutatók során megismerkedhettek a kelti konyha által használt különleges fűszerekkel, az alapvető konyhatechnikai eljárásokkal, továbbá az egyes fogásokhoz kapcsolódó kulturális, vallási hagyományokkal. A tradicionális ételek elkészítése mellett a résztvevők tanácsokat kaphattak az elkészített ételek gyógyító jellegű alkalmazásáról, az egészséges táplálkozásról, különféle betegségekben alkalmazandó diétákról, fűszerek segítő hatásairól, illetve előadásokat a fenti témákban. Mindezen felül pedig – de nem utolsósorban – egy vidám hangulatú közösségi együttlét során különleges ízletes csemegéket kóstolhattak. Amellett, hogy a rendezvény elsősorban az indiai konyhát kívánta bemutatni, egyéb vegetariánus hagyományok, illetve a keleti konyha Európában történő megjelenése, az európai vegetariánus szokások is helyet kaptak.
Főként ez utóbbihoz kapcsolódva csatlakozott az Ételt az Életért Alapítvány csapata a rendezvényhez, amelynek során – a Pizza Effect pályázati program célkitűzéseit figyelembe véve – a saját standunkon beszélgetéseket folytattunk a vegetáriánus táplálkozásról, illetve szórólapok, brosúrák kiosztásával és személyes konzultációk során tájékoztattuk a látogatókat a Pizza Effect program keretében megvalósuló hazai és nemzetközi tevékenységekről.

Mindemellett a nap folyamán két kiscsoportos programot – fókuszcsoportot és work-shopot – is szerveztünk.
A fókuszcsoportos megbeszélés résztvevői olyan pedagógusok, gasztronómiai és kommunikációs szakemberek voltak, akik évek óta valamilyen formában részt vesznek az Alapítvány kiemelt ételosztásaiban vagy mindennapi működésében, önkéntesként segítik munkánkat. Velük egy célzott megbeszélés keretében ismertettük a projektet, illetve megvitattuk az informális oktatási módszerek alkalmazása során szerzett eddigi tapasztalataikat. A találkozó fontos eleme volt, hogy kvalifikált önkénteseinket bevonjuk egy olyan képzési/tréning anyag, illetve jövőbeni innovatív programok kidolgozásába és gyakorlati megvalósításba, amelyet alkalmazva hatékonyan tudjuk javítani önkénteseink együttműködési készségeit, szociális kompetenciáit, illetve amelybe önkénteseink mellett ellátottjaink is bekapcsolódhatnak.

A nap folyamán egy gyakorlatibb jellegű work-shopot is lebonyolítottunk, amelyre önkénteseink és ételosztásaink ellátottjai közül invitáltunk résztvevőket. Ennek során rövid ismerkedő játékokat követően, Alapítványunk munkatársainak vezetésével közösen készítettünk el egy egyszerű, de nagyon ízletes és laktató indiai vegetáriánus édességet (halava), majd közösen osztottuk ki azt a Gasztronómiai Napra ellátogató vendégeknek.
Mindkét csoportos program sikeresen zárult, hiszen a résztvevők új élményekkel, tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodtak, egymással szembeni attitűdjük pozitív irányba változott, továbbá mi magunk, az Alapítvány munkatársai is számos építő jellegű visszajelzést, új projekt ötletet, szakmai tanácsot kaptunk, amelyekkel a jövőben hatékonyabbá tehetjük működésünket. A visszajelzések alapján elmondható, hogy mind az önkéntesek, mind ellátottjaink nagyon élvezték a közös munkát, az elfogadó, inspiráló légkört, és a Gasztronómiai Nap vendégei is – megízlelve a program „gyümölcseit” – jó ízűen csemegézhettek a közösen elkészített ínycsiklandozó édességből!

Kapcsolódó bejegyzések