Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program 2013 novemberétől kapcsolódott be egy új, európai tanulási pályázati programba. A nemzetközi partnerségben megvalósuló, „Pizza Effect” elnevezésű projektben Magyarországon kívül további hat európai állam – Anglia, Németország, Szlovénia, Lengyelország, Belgium és Hollandia – országos szervezetei vesznek részt.

A projekt témája az egészséges, egyszerű vegetáriánus táplálkozás, amely az Ételt az Életért egyik szívügye, és amely a gasztronómián keresztül igyekszik egyesíteni a résztvevőket. A vegetáriánus étkezés nagyon fontos eleme a programnak, hiszen már önmagában kifejezi a figyelmességet, az erőszakmentességet más élőlények irányába, vagyis azt, hogy  ami a tányérra kerül, ne más élőlények élete árán kerüljön oda.

Miért pont pizza?
A Pizza Effect elnevezésre talán kérdőn néz a tisztelt olvasó: hogy kerül a pizza egy minőségi táplálkozást szorgalmazó élelmezési programba? A pizzáról hazánkban csak kevesen tudják, hogy eredetileg a szegények eledele volt, amely egyszerűségének és ízletességének hála végül nagy karriert futott be más társadalmi rétegekben, végül Föld körüli hírnévre tett szert. A dús tésztát kevés feltéttel is változatosan lehetett elkészíteni és laktató volt, mára azonban a pizzáról senkinek sem a szegénység, sokkal inkább egy nemzet gasztronómiai tradíciója jut eszébe. A projekt ötletgazdái ezzel az analógiával szeretnék kifejezni, hogy még aki szerény és egyszerű körülmények között is él, az se becsülje alá képességeit, hanem kamatoztassa tudását, legyen az látszólag bármilyen kicsi. Még az egyszerű, elsőre apróságnak tűnő lehetőségeink is óriási értéket képviselhetnek életünkben. Tanuljuk meg használni őket!

Kultúrák hídja: az ételek
Az étkezés és a gasztronómia mindemellett a különböző csoportok képviselőit könnyedén közelebb hozza egymáshoz, hiszen egy-egy jellegzetes fogásban egy egész ország hagyománya, történelme is megjelenik – és talán nem is gondolnánk, de a sütés-főzés körül kialakuló diskurzusok az oktatás, tanulás tökéletes színterei generációról generációra. Éppen úgy, ahogy nagyanyáink a fazék mellett cseréltek tapasztalatokat. Nem kell tehát semmi újat felfedeznünk, csupán a tradíciókból merítenünk. A különböző kultúrák bölcsessége ugyanis így vagy úgy, de megelevenedik a tányéron…

A projektben résztvevő felek vállalták, hogy közös nemzetközi találkozók, workshopok, tapasztalatcserék során megfigyelik és így megismerik egymás, a szomszédos országok és népcsoportok kultúráját, hagyományait, így pedig megtanulhatják értékelni egymás tradícióit. Az ételekhez szorosan kapcsolódnak az évkör ünnepei és népszokásai, amelyek felölik egy nép történetét és gondolkodását, az önmagához fűződő gondolati viszonyával együtt. Az egyes szervezetek – tanárok és hallgatók – pedig megismerhetik egymás oktatási módszereit, munkafolyamatait és gyakorlatait. Így válik a Pizza Effect egyben pedagógiai programmá.

Minden nemzet étele
A nemzetközi partnerség eredményeképpen, közös erővel végül elkészül majd egy „európai vegetáriánus szakácskönyv” is a tájkonyhák legfinomabb elemeivel, amely minden nyelven elérhető lesz az érdeklődők számára.

A projekt során 5 nemzetközi szeminárium is lebonyolításra kerül, a tapasztalatcserék valódi színtereiként. Ezekből egy találkozót Magyarország fog megrendezni a fővárosban.

A társadalmi integráció színtere
A nemzetközi tapasztalatcserék mellett az egyes tagországokban külön-külön is számos programot rendeznek a szervezők. Az itt megszerzett tapasztalatokat pedig igyekeznek a résztvevő szervezetek továbbadni, és bevonni olyan hátrányos helyzetű vagy marginális csoportokat (idősek, szegénységben élők, kisebbségek, stb.) és magánszemélyeket is, akiket az informális tanulás módszereivel képeznek. Nekik a főzés témája köré építve adnak lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák a magukban meglévő képességeket, értékeket, ezzel pedig elősegíteni társadalmi integrációjukat. A szervezett programokon mindenféle korosztály képviselteti magát, ezért a generációk közötti különbségek is csökkenthetők, illetve tapasztalataik kicserélhetőek. A hazai programokba 200 tanuló kerül bevonásra.

A projekt fő célkitűzései:

További információk a programról: https://www.facebook.com/PizzaEffectLearningPartnership?fref=ts

 

 

Kapcsolódó bejegyzések