Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Szegényélelmezési Programunk 2013 novemberétől kapcsolódott be a „Pizza Effect” című európai tanulási pályázati programba, amely hét ország közreműködésében, az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. A program fő témája az egészséges, egyszerű vegetáriánus táplálkozás – amely az Ételt az Életért egyik szívügye is egyben – és a gasztronómián keresztül igyekszik egyesíteni a résztvevőket, elősegítve ezáltal a kisközösségek és különböző hátrányokkal küzdő tagjaik integrációját, az európai gondolkodás és kapcsolatok erősödését.

A témaválasztás nagyon találó, hiszen az étkezés és a gasztronómia könnyedén közelebb hozza egymáshoz az embereket, a csoportos sütés-főzés az oktatás, tanulás tökéletes színtere. A nemzetközi partnerség közös munkájával a projekt során elkészül majd egy „európai vegetáriánus szakácskönyv” a tájkonyhák legfinomabb ételeinek, illetve az azokhoz kapcsolódó hagyományok bemutatásával, amely minden pályázati partner nyelvén elérhető lesz az érdeklődők számára.

Ennek kisöccseként jelenik meg márciusban disszeminációs kiadványunk, egy mini szakácskönyv, „Gondold újra! – Érték-kalauz a minőségi élethez!” címmel. A 13 oldalas színes brosúra gazdaságos és egyszerűen elkészíthető egészséges vegetáriánus ételrecepteket, valamint takarékos öko-háztartási tippeket tartalmaz a hátrányokkal küzdő, illetve szociális kirekesztettségben élők számára. Ez a kiadvány Gyermeknapi programunkon is propagálásra kerül majd: Alapítványunk önkénteseinek segítségével a sok vidám program és az ételosztás mellett, a helyszínen interaktív programok keretében igyekszünk majd bemutatni, átadni a brosúrában szereplő életmódkönnyítő tippeket.

A kiadványban nem csak praktikus tanácsokat, de egy olyan pozitív szemléletmódot, élet-felfogást is népszerűsíteni szeretnénk, amely mindenkit arra ösztönöz, hogy vegye észre a környezetében kínálkozó lehetőségeket, értékeket, és tanuljon meg élni azokkal! Pályázati programunk címe – „Pizza effect” – illetve a mögötte rejlő analógia szerte a világban e szemléletmód szimbólumává vált. A pizza ugyanis eredetileg a szegények eledele volt, amely egyszerűségének és ízletességének köszönhetően, a különféle kultúrákkal találkozva nemzetközi hírnévre tett szert. A dús tésztát különféle feltétekkel is változatosan elkészíthető, emellett laktató is. Mára a pizzáról senki sem a szegénységre, inkább egy nemzeti gasztronómiai tradícióra asszociál. A Pizza Effect program ötletgazdái ezzel az analógiával szeretnék kifejezni azt, hogy még a szerény és egyszerű körülmények között is élők se becsüljék alá képességeiket, hanem kamatoztassák tudásukat, és használják ki lehetőségeiket.

A program keretében, a nemzetközi partnertalálkozók és a magyarországi projekt-események során, a gasztronómia témája köré szerveződő rendezvények, foglakozások alkalmával nem csak ellátottaink, de önkénteseink és munkatársaink képzése is megvalósul.

Március 7-én rendezzük meg az országos alapítványi „Pizza Effect” találkozót, ahol a projekt eddigi nemzetközi találkozóin, illetve a hazai pályázati tevékenységek során szerzett tapasztalatokat fogjuk megvitatni, feldolgozni. A találkozón Magyarország több nagyvárosából (Egerből, Debrecenből, Pécsről, Somogyvámosról) összegyűlnek az ételosztásban résztvevő kollégák és önkéntesek. A játékos tréningnapot követően segítőink, munkatársaink hazaérve beépíthetik majd mindennapi munkájukba, segítő tevékenységeikbe azokat az informális tanulási, ismeretátadási, készségfejlesztési módszereket, amelyekkel a találkozón megismerkednek, és így javíthatják klienseik szociális státuszát, társadalmi integrációs esélyeit. Ez elsőre kissé nagyszabású célkitűzésnek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű dologról van szó. A legnagyobb gyógyító erő a személyes kapcsolatokban, a közösségéhez való tartozás, a hasznosság érzésének megtapasztalásában van, amelyből ellátottjaink közül sokan nem részesülnek mindennapi életükben. A projekt keretében kidolgozott és megvalósított módszerekkel a főzés témája köré építve adunk lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák a magukban rejlő képességeket, értékeket, ezzel pedig elősegíthetjük társadalmi integrációjukat.

Kapcsolódó bejegyzések