Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Új ételosztó pont nyílt Erzsébetvárosban. Az óbudai családsegítő modellprogram sikereire való tekintettel újabb és újabb kerületek jelzik igényüket az ellátásra.

Az új ételosztó pont megnyitójára Erzsébetváros Önkormányzata és az Ételt az Életért Alapítvány részvételével november 12-én, 11:30-kor a Rózsa u. 3. szám alatt, az új helyszínen került sor. Itt naponta 400 fő számára szolgálunk fel friss, tápláló, meleg ételt. Ezzel naponta már mintegy 1500 fő ellátását biztosítjuk a fővárosban. A Teleki téri nyilvános étkeztetés, valamint egy gyerekotthon élelmezése mellett több száz főnek nyújtunk ellátást Óbudán a helyi családsegítő által megjelölt rászorulók számára, de a vidéki nagyvárosokban is hetente-havonta tartunk élelmezési napokat.

Családsegítő programunk egy hatékony lokális szektorközi együttműködés révén alakult ki egy önkormányzat, annak intézménye, ill. civil szervezetek között. Erzsébetvárosban az Önkormányzat megkeresésére, Rónaszékiné Keresztes Mónika országgyűlési képviselő asszony és Bartusné Benedek Barbara önkormányzati képviselő asszony felkérésére egy, az óbudaihoz hasonló modellt vezetünk be. A helyi családsegítő gondozói jelölik ki az ellátásra jogosultak körét, a kerületben élő leginkább rászoruló családokat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket.

Az általunk biztosított meleg ebéd révén a családok nem csupán egészséges, tápláló ételekhez jutnak (ami a „minőségi éhezés” megoldását szolgálja), hanem hozzájárul hátrányainak csökkentéséhez azáltal, hogy anyagi megtakarításra ad lehetőséget. A mintaprogram valós szükségletekre kézzelfogható módon reagál, összességében véve egy helyi kisközösségen alapuló, fenntartható szociális ökoszisztéma, melynek hatására ellátottból önellátó válik. Programunk az alapvető fiziológiás szükségletek kielégítésével közvetetten a társadalomba, munkaerőpiacra való visszailleszkedéshez nyújt segítséget, ami egyben nyilvánvaló gazdasági hasznot is termel.

A Budapesten élő nehéz sorsú családok esetében a leggyakoribb probléma nem a szó szoros értelmében vett éhezés, hanem a nem megfelelő minőségű és mennyiségű étel fogyasztása. A kispénzű háztartásokban élők táplálkozása egysíkú, a legolcsóbb alapanyagokból áll annak érdekében, hogy az egyéb fizetnivalók is teljesülhessenek. Elsődleges célunk az érintett családokban nevelkedő gyermekek, felnőttek és idősek megfelelő, napi egyszeri, egészséges meleg étellel és gyümölccsel történő ellátása, melynek természetesen annak egyéb hozadékait is számításba vesszük.

Történetesen azt, hogy az étel biztosításának köszönhetően a családok, idősek eladósodásának csökkentését érhetjük el, ezáltal elkerüljük hajléktalanná válásukat (tehát prevenciós program), enyhébb esetben a megtakarított összegből beszerezhetővé váljon a luxuscikknek számító gyógyszer, pelenka, tankönyv, stb. Támogatni kívánjuk a helyi átmeneti szállóra került, otthonukat vesztett családok kötelező előtakarékosságát is, ill. megoldani a gyermekek szünidei étkezését.

Célunk az, hogy az étel átvételekor erősítsük a helyi kapcsolatokat, az emberek találkozzanak, kommunikáljanak egymással, kapcsolatokat építsenek, ezáltal segítsenek önmagukon és egymáson is, valamint a szociális kapcsolatháló bővülésének köszönhetően elősegítsük a munkaerőpiacra való reintegrációjukat. A program kihat az idős, sokszor elmagányosodott emberek mindennapi életére, hiszen számukra egy időbeosztás készítésére sarkalló esemény, mely lehetőséget nyújt szakemberekkel való találkozásra, így felemészti a társtalanságot, a szociális izolációt.

Mindehhez önkéntesek jelentkezésére is számítunk, akik belső indíttatásra, segítő szándékkal keresik, hol válhatnak a társadalom hasznára. Az akció számos önkéntest mozgósít, így a különböző társadalmi csoportok személyes benyomások szerezhetnek egymás problémáiról, ezáltal szemléletformáló program is, mely csökkenti az előítéleteket. Ételosztásaink során nem ritka, hogy idővel maguk az ellátottak vállalják, hogy segítenek az ételosztásban, a takarításban, rendrakásban, így elmondhatjuk, hogy „empowerment” programokat működtetünk.

Alapítványunk munkáját ősztől már telefonos adományvonalon keresztül is támogathatják. Az Adhatvonal több hálózatból hívható adományozási program, amely egyszerre 250 Ft adományt juttat a felajánlótól a hívott szervezet számára. A szegényélelmezési missziót a 33-as kóddal, a 13600-as telefonszámon keresztül segíthetik. A 13600-as hívószámon az operátor-hang bejelentkezése után kell megadni a szervezet kódszámát (33). Ez az összeg 1 fő rászoruló ebédjének minimum előállítási költsége, vagyis a hívással éppen 1 főnek nyújthatunk az ételen keresztül életet.

Kapcsolódó bejegyzések