Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Önkénteseink nagyszabású karácsonyi ételosztást rendeztek Pécsett, a város hajléktalanszállóin, december 24-25-26-án.

Mézeskalács illata tölti be a szobát, a finom melegben gyermekek neszezése, halk zene szól. Az ablaknál, dús zöld fenyő áll izgatottan, csengettyűk édes hangja, színes szalagok, dió, szaloncukor. Édesanya a konyhában főz és amint elkészül, kibújik kötényéből, a szobába lép, arca piros, olyan, akár egy érett alma, apára pillant, mosolyuk összeér, a két apróság megigézve figyel, tekintetük koszorúba fonja szívük. Együtt vagyunk, biztonságban. A deres ablakon át egy szempár figyel, tekintete csendes, pislákoló gyertyafény, lyukas kabátját összehúzza, ráncos, duzzadt ujjai közt a nylontasak esetlenül mocorog…. A jeges úton két alak baktat… Egyszer nekik is volt…. Lépteik reménytelensége láthatatlan nyomot hagy a köveken… merre tartanak… még… vannak…

A Menhely Alapítvány felmérései alapján 16 éve nem volt ilyen kiugróan magas a hajléktalanok száma. A friss adatok szerint hazánkban jóval nagyobb a hajléktalan emberek száma vidéken, mint a fővárosban. A gazdasági válság, a munkanélküliség, a gyilkos banki hitelek és számos más ok miatt egyre többen válnak otthontalanná. Ezeknek az embereknek a napi egyszeri melegétel a túlélést jelentheti.

Alapítványunk pécsi önkéntes csapata december 24-25-26-án ünnepi ételosztást tartott a város rászorulói között.  Az idei karácsonyi osztás célközönsége a város hajléktalan lakossága volt, akik között több mint 250 adag ételt osztottunk ki.

A programot sok-sok óra lelkes készülődés előzte meg, számos adomány érkezett alapítványunk budapesti központjából, de a helyi lakosság részéről is nagy támogatottság ölelte körül megmozdulásunkat.

A menü igazán mennyeire sikeredett, a főétel zöldborsós indiai főzelék volt, friss tejből készült házisajt kockákkal dúsítva, köretként rizst szolgáltunk fel, végül ízletes halava desszert következett és az egészet forró gyömbéritallal fűszereztük. A melegétel mellet mindenki kapott gyümölcsöket (alma, kivi, narancs, banán), szaloncukrot és egy apró ajándékot.

Jó volt látni, hogy ezek a szomorú sorsú emberek miként fürdenek – akár csak rövid időre is – a gondoskodás, szeretet mindenki által hőn áhított óceánjában… Nevettünk, beszélgettünk, meséltünk, az élet nehéz, reménytelen oldala visszahúzódott ördögi barlangjába…

Pécsi csapatunk, a sikereken felbuzdulva, tovább folytatja, bővíti tevékenységét, a rendszeres étel- és csomagosztás mellett kitüntetett figyelmet fordít a gyermekes családok megsegítésére – ahogyan eddig is tette.

Kapcsolódó bejegyzések