Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Az Ételt az Életért Program, a Krisna-hívők szegényélelmezési missziója idén már a harmadik kiemelt fővárosi ételosztását rendezi meg a belvárosban, a Blaha Lujza téren. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is több vallási felekezet csatlakozik az akcióhoz, az együttérzés és kegyesség jegyében.

20141018_121340

Az október 16-án, vasárnap esedékes ételosztást a hívők az Élelmezés és a Szegénység elleni küzdelem Világnapja alkalmából rendezik meg többek között azért is, hogy felhívják a figyelmet a világban tapasztalható nagymértékű nélkülözésre, szegénységre és éhezésre, amely ellen felelős gondolkodással, tenni akarással és közös erővel lehet fellépni. Ezt a program önkéntesei nap mint nap bizonyítják, hiszen 1800 adag meleg ebédet osztanak szét naponta Budapesten, több kerületben a családsegítő szolgálattal együttműködve.

Az Élelmezés Világnapján a Krisna-hívők idén is más felekezetekkel, buddhista, muszlim, zsidó, katolikus, református személyekkel együttesen szerveznek közös ételosztást. A részt vevő egyházak “gyakorlati vallásközi kerekasztalt” szerveznek azzal a fő mottóval, hogy a vallásközi párbeszéd leginkább kézzelfogható közös pontja a szegények megsegítése, az elesettek támogatása. Ez minden hívő ember kötelessége és egy nagyszerű lehetőség is egyben. A közösségek személyes jelenlétük mellett pénzbeli vagy élelmiszer-adományokkal járulnak hozzá a program lebonyolításához.

Az 1600 fős ételosztás népkonyhai jellegű, így bárki, aki türelemmel végigállja a sort, részesülhet a friss meleg ebédmenüben, és egy igen gazdag tartós élelmiszercsomagot is hazavihetnek. Az élelmiszercsomag mintegy 25 különféle összetevőből áll, a tartós élelmiszerekből a rászoruló családok, nyugdíjasok és tartós munkanélküliek hosszabb ideig otthon is készíthetnek maguknak főtt ételt.

20141018_121140

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy míg a fejlett országokban a bőség sohasem tapasztalt formája jellemző, addig a világ szegényebb régióiban gyermekek milliói küzdenek naponta az életükért. Egy 2016. szeptemberi ENSZ jelentés szerint az aszály és a háborús konfliktusok hatására az éhezés borzalmas méreteket öltött például Afrikában, ahol a jelen pillanatban is 300 ezer 5 év alatti szomáliai gyermek lebeg élet és halál között. És ez csak Földünk egyetlen “vérző” pontja. Mindezért a Krisna-hívők szerint többek között a helytelen elosztás, illetve a klímát is erősen károsító húsfogyasztás tehető felelőssé, amely a gabonaféléket, takarmányokat jelentős mértékben feléli. A húsfogyasztás ellenzői szerint a világon minden élőlénynek elegendő gabona jutna, hogyha azt nem a levágásra szánt állatokkal etetnék meg, hanem a termőterületeken emberi fogyasztásra alkalmas fajtákat vetnének. A kimutatások szerint 1 kg hús előállításához 20 kg gabonára vagy 6 kg tápra, és akár 6000 liter ivóvízre van szükség. Az az 1 kg hús pedig mindössze 2 ember számára elegendő fehérjeforrást biztosít, míg az ehhez felhasznált 20 kg gabonamennyiség 20 ember számára biztosítja ugyanezt. A hús ipari termelésének csökkentése a klímára és az ivóvíz felhasználásra is kedvezően hatna. Sajnálatos tény, hogy a Földön tapasztalható természeti katasztrófák és más krízisek mellett egyes embercsoportok még pusztító háborúkkal is tetézik a helyzetet.

Az ellentmondások csúcspontja mégis az, hogy a fejlett országokban az étkezési kultúra erőteljesen a feldolgozott és egészségtelen ételek irányába mozdult el, az élelmiszerek összetevői egyre többször hagynak kívánnivalót maguk után, kialakult a minőségi éhezés jelensége, népbetegséggé vált a diabétesz, a magas koleszterinbevitelhez köthető szív- és érrendszeri panaszok és más betegségek, és sosem látott mértékben nő az élelmiszer allergiával küzdők száma. A bőséget pedig a jóléti államban élők többsége nem is érzékeli, mert az anyagi termékek szakadatlan özöne mellett megfeledkezik a  lelki éhségéről, a szellemi, lelki, érzelmi intelligencia fejlesztéséről. Pedig épp ez segítene felismerni azt, hogy mohóságunk és birtoklási vágyunk az egyszerűbb anyagi életvitel és a magasabb rendű, emelkedett gondolkodásmód kialakításával elégíthető ki igazán.

Köszönet a programban résztvevőknek:

Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség

Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség

Magyarországi Muszlimok Egyháza

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Napkör Közösség

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Kapcsolódó bejegyzések