Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

„A vegetáriánus étel egy békés világot szimbolizál, amely mindenki számára elegendő élelmiszert biztosíthat.”

A Magyarországi Hare Krisna Közösség többet tesz a rászorulókért, mint az állam (ez azért ebben a formában nem igaz, hiszen magunk is az államtól is kapunk támogatást, s szerk.).

Amikor a Hare Krisna vallási közösség kopasz fejű férfijai és a lobogó, színes lepelbe öltözött női egyfolytában ugyanazokat a mantrákat énekelve végigtáncolnak a sétálóutcán, érdeklődő pillantásokat vetnek rájuk és gyakran megmosolyogják őket. Csak kevesen tudják fura megjelenésük okát. Magyarországon a Food for Life nemzetközi vegetáriánus non-profit élelmiszersegély-szervezet jelentős segítséget nyújt a rászoruló embereknek az utcai ellátásában.

Annak ellenére, hogy Budapest egész területén mindenhol jelen vannak a hajléktalanok – az aluljárókban, a kirakatok előtt, a parkok padjain, építési területeken – még sincs központi városi intézmény, ami segítene nekik. Éppen ellenkezőleg, azokat a helyeket, amelyeket a hajléktankok többsége használ, Budapest főpolgármestere, Tarlós István szerint „meg kell tisztítani, hogy biztonságosabbá tegyék őket”. Ezek közé tartozik a Blaha Lujza tér a Rákóczi úton, ahol ezekben a hetekben az egymás megsegítésének akarata és az egymás iránti szolidaritás mértéke egyre inkább növekszik. Az emberek több százméteres sorban állnak, hogy a naponta gyakran csak egyszeri meleg ételüket átvehessék. Nagyszámú jelenlétük miatt csak elképzelésünk van arról, mennyi lehet Budapesten a hajléktalanok tényleges száma. Amilyen gyorsan keletkezik az embertömeg, olyan gyorsan fel is oszlik, és nem feltétlenül hazafelé indulnak, hanem egy olyan helyet keresnek, ahol a hideg hosszabb időn át is elviselhető.

Segítség kulturális határok nélkül Ezek az emberek olyan jótékonysági szervezetek segítségére vannak utalva, olyan tiszteletreméltó segítőkre, mint például a karitativ.hu dolgozói, akik kisteherautóikkal, fehér pólójukban ételt osztanak nekik, alig megkülönböztethetően más karitatív szervezetektől, mint például a Vöröskereszt vagy a Máltai Szeretetszolgálat. A karitativ.hu honlap meglátogatásával nem csak e szervezet hagyományos bemutatkozóját ismerhetjük meg, hanem a Hare Krisna Ételt az Életért Alapítványét, a világ legnagyobb vegetáriánus non-profit élelmiszer segélyszervezetét is, amely több mint 60 országban ingyenes étkeztetést és anyagi segítséget biztosít a rászorulóknak. A felebaráti szereteten alapuló, és az összes élőlényt egyenlőnek tekintő, a hinduizmus alapeszméjének megfelelő Hare Krisna mozgalom tagjai az ősi védikus kultúrát a vendégszereteten keresztül gyakorolják. A vegetáriánus étel mindeközben egy békés világot szimbolizál, amely mindenki számára elegendő élelmiszert biztosíthat. 1974-ben, Indiában megalapították a Food for Life Mental Health Programot. A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) által működtetett Ételt az Életért program, a nincstelen indiaiak iskolás gyerekeinek főzött ebéddel kezdte meg munkáját. Időközben az önkéntesek már évente több mint 140 millió tál ételt tálalnak fel ingyenes vegetáriánus ételosztások alkalmával világszerte. Összesen 150 városban vezették be a rendszeres ételosztást, így naponta 30.000 éhes embert látnak el, beleértve Budapestet is, ahol a szervezet 1999-ben a szállítási lehetőségek használatával gyarapodott.

Kiegészítő ellátás karácsonyra és újévre A hit követői a szegénységet – Magyarország egyik legnagyobb problémáját – a nagyszámú, társadalmilag és anyagilag háttérbe szorult állampolgárok hiányos szociális ellátásában látják. Hogy ezt a helyzetet javítsák, az Ételt az Életért Alapítvány Magyarországon kb. 200 000 tál meleg ételt oszt ki évente. Így a hozzá közeli tanácsadó helyeken: Óbudán a Családsegítőben, egy szociális központban, hétfőtől péntekig naponta 300 főre gondoskodnak forró teáról, vegetáriánus vacsoráról. Minden szombaton 400 ember részére ingyen ebédet osztanak, ami különösen a családoknak nyújt nagy támogatást, akik az így megspórolt pénzt másra tudják fordítani. (Óbudán, a Családsegítő kliensei részére keddtől szombatig osztunk meleg ételt, naponta 300 fő részére, a szerk.) Az ételek elkészítésénél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hús elhagyásával is tápláló fogásokat kínáljanak, például egytálételeket, mindenekelőtt hüvelyeseket vagy indiai curryt (talán a dhalra gondolt a cikk írója, a szerk.), melyet néha friss gyümölccsel, édességgel vagy joghurttal egészítenek ki. A jótékonysági szervezet októberben, az élethelyzetet megkönnyítő, 3. kerületben végzett kiemelkedő tevékenységéért, a kerületi vezetőségtől a Fischer Ágostonról elnevezett Óbudai Szociális Díjat kapta. Emellett az állandó program mellett az Ételt az Életért további, időszakonként megrendezett segítő programokat kínál, például a téli krízis-menedzsment keretein belül a Blaha Lujza téren, ahol együttműködésben további 17 szociális szervezettel, novembertől áprilisig tart ételosztást. (a Blaha Lujza téren nem csak télen, hanem egész évben osztunk ételt minden hétköznapon, a szerk.) Karácsony környékén a segítséget kérők száma 1000 fő fölé emelkedik, ők itt kapják meg sokszor egyetlen karácsonyi ajándékukat az Ételt az Életért Alapítványtól; a meleg étel mellett sürgős ellátásként csomagokat is kapnak, benne élelmiszerekkel, például kenyérrel és tésztával, továbbá ruhákkal, higiéniai szerekkel és magazinokkal. Január elsején újévi lencsét kapnak. (december 31-én, a szerk)

Egyre több család és nyugdíjas van a rászorulók között Az Ételt az Életért Alapítvány szerint a rászorulók összetétele megváltozott az utóbbi években, így a kb. 30% hajléktalan mellett egyre több olyan családot, nyugdíjast és munkanélkülit lehet látni, akik a létminimum szintje alatt kénytelenek élni, és a helyzetük a gazdasági válság óta sokat romlott. Így a szervezet nem csak a kifejezetten rászorulókon, a hajléktalanokon segít, hanem a más módon hátrányos helyzetben lévőkön: gyerekes családokon, diákokon, nyugdíjasokon, és fogyatékkal élőkön is. A gyerekek számára egy speciális segélyprogramot alakítottak ki a szellemileg és/vagy testileg károsult tanulók védelmére, ami magában foglalja a szükséghajlékról való gondoskodást, valamint a célzott élelmiszer-adományt a gyermekotthonok és vagyontalan családok számára.

Élelmiszercsomagok a vidéki embereknek Az ételosztás mellett az Ételt az Életért Alapítvány munkatársai rendezvényeket is szerveznek, például a nyári fesztiválokat, amelyeknek nem csak az anyagi ellátás a célja, sokkal inkább egy ritka lehetőség megteremtése, amelynek középpontjában a találkozás és szórakozás áll ételkóstolóval, mely elfeledteti a gondokat. Ezen kívül a vallási mozgalom számtalan kulturális és ifjúsági fesztiválon van jelen, ahol a szociális munkások és pszichológusok különböző problémákkal küzdő fiatalokat, és drogfüggőket látnak el tanácsokkal. A krisnások különböző programokkal képviseltetik magukat Budapesten, az évente megrendezésre kerülő Sziget Fesztiválon. A Krisna hívők nem csak a városokban vannak jelen, hanem Magyarország szegénységgel sújtott vidéki régióiban is, mindenekelőtt Kecskemét, Pécs, Miskolc és Ózd környékén. A rászorulóknak, akiknek a közlekedési körülmények miatt nincs lehetőségük naponta egy segélyállomást sem meglátogatni, más civil szervezetekkel összefogva, a meleg étkeztetés mellett, évente tartós élelmiszercsomagok ezreit osztják ki, melyekben konzervek, rizs és burgonya található. A vörösiszap-katasztrófa érintette falvak (Kolontár és Devecser) lakóit élelmiszerrel segítette ki a szervezet a kormány (helyett a helyi katasztrófavédelem, a szerk) külön kérésére.

Alternatív életközösség Krisna-völgyben Non-profit vállalatként az Ételt az Életért Alapítvány pénz- és természetbeni adományokat fogad el. Az egyéni adományozók nyomon követhetik adományaikat: 1000 forint (kb. 3,60 Euro) egy személy egy heti ebédjére elegendő, 250 000 forint (kb. 900 Euro) egy heti összköltsége a Blaha Lujza téri ételosztásnak. A karácsonyi programok alkalmával élelmiszerek mellett főként ruhákat, higiéniai cikkeket, és C-vitamint (helyett vitamindús gyümölcsöket, a szerk.) osztanak. Ezen kívül a december 18. és 27. közötti időszakra önkénteseket keresnek, akik csomagokat állítanak össze, és segítenek az étkezések előkészítésében és lebonyolításában. A budapesti Ételt az Életért Alapítvány a 2006-ban épült Hare Krisna templom épületében, Óbudán található. Szintén itt található a budapesti Hare Krisna közösség kulturális központja, ahol az érdeklődőknek lehetőségük van kapcsolatok kialakítására, valamint kipróbálhatják az indiai konyhát, és indiai termékeket vásárolhatnak. Emellett a Balatontól 30 kilométerre délre, Budapesttől kb. 2 órányira található az úgynevezett Krisna-völgy, ami egy a természetbe beágyazódott öko-falu 150 lakóval, akik ökológiai szükségleteikről amennyire tehetik, maguk gondoskodnak. A Krisna-templomon kívül többek között iskola, biokertészet, tejgazdaság és méhészet is található itt. Az érdeklődő látogatók naponta 10 és 17 óra között idegenvezetővel tekinthetik meg a 260 hektáros területet, ahol egy vendégház is van a több napig maradóknak. Ezen kívül minden év júliusában megrendezésre kerül a Krisna-völgyi Búcsú, a térség 3 napos fesztiválja.

Pester Lloyd, 2010. 12. 16. Luisa Stock nyomán

Kapcsolódó bejegyzések