Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

Karácsonyi Szeretetlakoma

Szerző: Kata
Megosztás

Még nem ért véget az adventi ételosztó akciósorozat! Január 20-án Óbudán, 27-én pedig Szegeden lesz kiemelt ételosztás!

Az Ételt az Életért, hazánk legnagyobb vegetáriánus ételosztó szervezete leginkább arról ismert, hogy már 35. éve rendez Karácsonyi Szeretetlakomát. Az akció a fővárosban kezdődött, de ma már egyre több vidéki helyszínen is megvalósul.

A Krisna-hívők szegényélelmezési programja naponta országosan 3000 főt lát vendégül meleg ebéddel és kiegészítő termékekkel. De a kiemelt akciók során egy gazdag élelmiszercsomagot is hazavihetnek a családok, ezért ez az egyik leghívogatóbb a vendégeknek. A Népligetben karácsony napjain 3200 ételcsomagot osztottak ki a szervezők, ezekbe liszt, tészta, holland kakaó, ketchup, mustár, kekszek, és más finomságok is kerültek – összesen 15 féle összetevő. Az Ételt az Életért adventi akciósorozata azonban még nem érkezett a végéhez!

Január 20-án Óbudán, – a már szokott helyen – a Flórián téren, az ún. „faluház” előtt újabb 500 főt vendégelnek meg a szervezet munkatársai. Itt elsősorban a 3. kerület rászoruló lakosságát várják és szolgálják majd ki, nemcsak meleg, ünnepi ebéddel, hanem a már említett gazdag, tartós élelmiszercsomaggal is.
Az 20-án, szombaton esedékes ételosztásra a karszalagok reggel 8-tól vehetők át, az ételosztás pedig 11 órakor kezdődik.
Január 27-én pedig visszatérnek majd Szegedre, ahol ismét 200 főnek kedveskednek a dolgozók és a szervezet helyi önkéntesei.

A szegedi önkéntesek szívesen fogadják a pénzadományokat, de a tartós élelmiszer felajánlásokat is. Január 20-án, most szombaton pl. a szegedi piacon húsmentes tartós élelmiszer-adományokat gyűjtenek. 7-12 óráig találjátok meg őket a helyszínen. Keresd: az Ételt az Életért mellényeseket! Mi lehet egy jó felajánlás a csomagba? Rizs, olaj, csoki, tartóstej, alma, krumpli, liszt, paradicsomlé, gyümölcslé, száraztészta (zöldség- gyümölcs adományok csak akkor megfelelőek, ha elállnak az ételosztás napjáig, nem törékenyek, sérülékenyek). Ne felejtsétek! Sok kicsi sokra megy! Az adományok a szegedi és környékbeli egyszeri kríziscsomagokba, illetve a január 27-én esedékes étel- és csomagosztáson kerülnek majd a családokhoz, rászorulókhoz!

Élelmiszergyűjtés: Szeged, piac, 7:00-12:00 óráig
Ételosztás: Január 27, Szeged, Anna-kút
Karszalagok: 10:00 órától, ételosztás 12:00 órától

Az Ételt az Életért missziós tevékenységét támogatni is lehet adományokkal, vagy önkéntes segítséggel. Köszönjük szépen!

Karácsonyi Szeretetlakoma

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, akik az advent időszakában mintegy 6000 adag meleg ebédet, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a rászorulóknak. Nem csak a fővárosban, vidéken is. Ez lesz a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma.

Miért osztanak évente félmillió tál ételt a krisnások?
A vallások dolga a lelket Isten felé terelni. A Krisna-tudatú hívők ugyanakkor hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára is, hisz a napi betevő hiányában bizony nehezebb magasztos lelki gondolatokba mélyülni. Évente félmillió tál meleg ételt osztanak ki ezért hazánkban az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, a lelki tudás ugyanis az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Hogyan kezdődött mindez? 1974-et írunk. A Krisna-hívők nemzetközi mozgalmának alapító tanítója, Sríla Prabhupáda Kalkuttában egy templom ablakából látta, ahogy az utcán élő gyerekek megvadult kutyákkal viaskodnak az élelemért. A látványtól könnyek szöktek a szemébe és arra kérte tanítványait, hogy ez ne történhessen meg többé, legalább a Krisna-templomok 10 kilométeres közelében ne legyen éhezés. Akkor megértette azt is, hogy „éhes gyomorral nehéz Istenre gondolni”, vagyis morálisan kiváló magasságokba emelkedni, ezért szorgalmazta, hogy minden nagyobb templomközpontnak legyen konyhája.

 

A nélkülözés stresszt és mentális túlterhelést jelent a családoknak
Egy társadalom fejlettségének és békéjének záloga az, hogy a benne élők mennyire érzik magukat biztonságban. Amikor az embernek alapvető megélhetési problémái vannak, legyen szó élelemhiányról vagy súlyos betegségről, képtelen az önmegvalósításra gondolni, bekapcsol a túlélő üzemmód. A tartós stresszben élő ember figyelme beszűkül önmagára, értelmét veszti a jövő, a holnap tervezése, a szociális kapcsolatok építése vagy a világ morális kérdései. Így egy súlyos nélkülözésben vagy tartós kiszolgáltatottságban élő ember talán önzőbben és keményebben reagál a problémákra, mégis neki van a legnagyobb szüksége a támogatásra és őszinte odafordulásra.

Az elmúlt évtizedekben krízis krízist követett világunkban. Gazdasági válság, világjárvány, közel 2 éve pedig háború dúl a közvetlen szomszédunkban. Mindezek azonban csak a külső körülmények, amelyben nem maradhatnak figyelmen kívül az egyéni csaták. Munkanélküliség, tartós betegség, a gyermekek beiskolázása, a nyugdíjak alacsony reálértéke, gyógyszerkiadások, adósságspirál, bedőlt lakáshitelek, válás, de van, akinek a téli tüzelő megvásárlása jelent minden évben olyan mértékű terhet, kiadást, hogy az súlyos krízisbe taszítja a családot. Amíg pedig az ember nem talál megoldást az egyéni problémáira, addig nem lesz kapacitása a tágabb közösségének jólétén sem munkálkodni.

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, adományoddal pedig segíthetsz, hogy még gazdagabb élelmiszercsomag várja majd az ünnepi ételosztásra érkezőket!

Az Ételt az Életért Program az első Krisna-hívők jelenlétével indult útjára hazánkban, így az idei lesz a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma. A misszió világszerte 8 milliárd 660 ezer tál meleg ételnél is többet osztott már ki a rászorulóknak, Magyarország ebből évente bő félmillióval gyarapítja az eredményeket. Az azóta létrejött Ételt az Életért Alapítvány sokrétű programmal segíti a rászorulókat, népkonyhai étkeztetéssel, kerületi és vidéki ételosztó pontok üzemeltetésével. A főváros legjelentősebb hajléktalanellátó intézményeinek (BMSZKI, Menhely Alapítvány) is meleg ebédet biztosít, de segítették már orvosok és kutatók munkáját is a Covid járvány alatt, osztottak ételt nyári táborokban, vagy természeti katasztrófák túlélőinek, legutóbb pl. Törökországban a földrengések után. A legismertebbek mégis az ünnepi élelmiszercsomag osztások, különösen a Karácsonyi Szeretetlakoma, amely idén sem marad el!

Az adventi ételosztó akciósorozat csúcspontja idén is a Népligetben lesz, karácsony napjain, de Katalin naptól januárig, az egész adventi időszakban és az újévben számos vidéki helyszínen is segítenek a program munkatársai. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! 5000 forintból egy 4 fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszercsomagjukat támogathatjuk. De nem csak adakozhatunk karácsony alkalmából. Azok, akik szívből segítenek, évek óta a helyszínen önkénteskednek és reményt hoznak egy-egy család vagy kisnyugdíjas életébe, nagyon sokat kapnak is: a gondoskodás örömét.

Ételt az Életért Karácsonyi Szeretetlakoma a Krisnásokkal

A program főbb állomásai:

November 17-19. Élelmiszergyűjtés a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójának keretében 3 budapesti nagyáruházban
November 25. Szeged, Anna kút, 200 adag étel és csomag
December 2. Békéscsaba, 150 főt látnak vendégül
December 9. Karácsonyi ételosztás Erzsébetvárosban, 500 csomag és meleg ebéd – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
December 9. Ádventi élelmiszermentés Szegeden a piacnál
December 16. Eger, 750 adag étel és élelmiszercsomag a már regisztrált vendégeknek
December 17. Debrecen, 100 adag étel és csomag, kiegészítők, ruhák a már korábban regisztrált vendégeknek
December 24-25-26. Budapest, Népliget (a Planetárium mellett), naponta 1000 adag ebéd és csomag
Január Óbuda, 800 adag ebéd és csomag – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
Január 27. Szeged, 200 adag étel és csomag
További helyszínek az ádventi időszakban: Somogy megye egyeztetés alatt

(Az adagszámok, illetve az időpontok tekintetében a programváltoztatás jogát szervezési okokból fenntartjuk!)

Fotók: Filo Foto, Tas

Karácsonyi Szeretetlakoma – idén is számíthatnak a rászorulók az ünnepi ételosztásra

Csúcspontjához közelít a Krisna-hívők Karácsonyi Szeretetlakoma programsorozata. A maratoni ételosztó akció során 6000 tál ünnepi ebéd és tartós élelmiszercsomag kerül a családokhoz, betegekhez, idősekhez, nyugdíjasokhoz. Nemcsak szomorú, hanem felemelő is, hogy ez a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma.

A Krisna-hívők – Ételt az Életért humanitárius programjuk keretében – idén 35. alkalommal rendeznek karácsonyi ételosztást. Az első akció még csak száraztésztával és burgonyával kezdődött, később azonban hagyománnyá vált a meleg étel és a gazdag, tartós élelmiszercsomag kiosztása is a résztvevőknek. A tapasztalat ugyanis az, hogy az élelmiszercsomag különösen nagy értéket képvisel a rászoruló családok számára, akik az itt kapott a főzési alapanyagokból és a finomságokból, mint pl. kekszek vagy szaloncukor teszik ünnepivé, és valóban méltóvá családjuk számára a karácsonyt. Sok helyen az Ételt az Életért csomagja nélkül ugyanis nem kerülhetne ünnepi menü az asztalra. Mindez nagyon megterhelő lehet lelkileg a kisgyermekek számára is, akiknek a legjobb lenne, ha sohasem kellene megélniük a nélkülözést, de méltatlan és kiábrándító az idősek esetében is, akik egész életüket végig dolgozták és szűkölködve lépdelnek az öregkor felé.

De hogy kik és miért szorulnak igazából segítségre? Néhány anonim levél az Ételt az Életért postaládájából.

„Budapesti lakos vagyok, egyedül élek a kislányommal, aki iskolás és elég beteges. Segítségüket szeretném kérni, az ünnepre bármilyen segítséget elfogadok, mivel albérletben élek vele és a keresetem éppen csak azt fedezi, és a mindennapjaink nagyon nehezen telnek. Előre is köszönöm!”

„A jelenlegi helyzetünk miatt fordulok most levelemmel önökhöz. Van 2 kiskorú gyermekünk. Jelenleg albérletben élünk, mivel én egy hónapja elvesztettem az állásom, így mindössze a férjem keresete az össz bevételünk, ami az albérleti illetve az óvodai és az iskolai kiadásokat fedezi. Nagyon sokat jelentene számunkra bármilyen féle segítség.”

„Jónapot kívánok. Egyedül nevelem a kisfiam, sajnos munkám nincs, aktívkorúak ellátását kapom, 35 ezret. Ebből élünk, krízishelyzetben vagyunk. Az albérletet ebben a hónapban nem tudtam kifizetni. Félre ne értsék, nem pénzt akarok, hanem munkát szeretnék, hogy tudjam fizetni az albérletet és tudjak enni adni a fiamnak. Kérem önöket, segítsenek!”

„Nagyon rossz anyagi körülmények között élünk. A házunk is nagyon rossz állapotban van. Alacsony a jövedelmem, sajnos levonásom van, így havi 33250 Ft-ot kapok. Elég sűrűn okoz gondot a mindennapi ennivaló beszerzése. A férjem jelenleg alkalmi munkát talált, de az sajnos nem biztos jövedelem, ha lenne rá lehetőség, akkor szeretnék kérni egy kis tartós élelmiszert, hogy legalább karácsonykor ne kelljen éheznünk.”

A Krisna-hívők november 25-én kezdték el ünnepi akciósorozatukat, mely még az adventi időszakon is túlnyúlik. A szervezet önkéntesei jártak már Szegeden, Békéscsabán, legutóbb Egerben és Debrecenben, valamint Erzsébetvárosban. A népligeti kiemelt akció után januárban Óbudán (01.20.) folytatják a programot, majd ismét Szegeden zárnak (01.27.).

A Karácsonyi Szeretetlakoma fénypontja minden évben a fővárosi ünnepi csomagosztás. December 24-25-26-án a Népligetben várják majd a rászoruló családokat, ami azért jó helyszín, mert távolsági buszokkal a közeli agglomerációból is jól megközelíthető. Naponta 1000-1100 csomaggal és étellel várják az érkezőket. A sorszámozott karszalagokat reggel 9 órától lehet átvenni. A szervezők nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ne jöjjenek ki hajnalban a karszalagokért, mindenkinek jut majd a csomagokból. Az ételosztás pedig 11 órakor kezdődik majd.

A Krisna-hívők úgy gondolják, hogy bár szomorú, hogy szükség van rá, mégis van valami felemelő abban, hogy ez a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma. Az, hogy az ünnepi ételosztó program már 35 éve folyamatosan és rendületlenül fut, beleértve a koronavírus és a súlyos élelmiszerár válság időszakát is, azt mutatja, hogy az ételosztó csapat, valamint az adományokat felajánlók is rendkívül elszántak! A gondoskodás és szeretetteljes odafordulás alapvető igényünk és kötelességünk is egyben, és akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat, ha embertársaink is egészségesek és boldogok.

A Krisna-hívők humanitárius szervezetének, az Ételt az Életért Alapítványnak a vezetője, Szanyi-Karl Attila, Budapest 150. születésnapja alkalmából nemrégiben díszpolgári elismerésben is részesült. A „Budapestért díj” kiválóan mutatja, hogy a Karácsonyi Szeretetlakoma immáron a főváros szerves, elidegeníthetetlen része. A magyar emberek szívében pedig ott rejlik az önzetlen gondoskodás.

Kapcsolódó bejegyzések