Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)
Szerző: Admin
Megosztás

Az Ételt az Életért Alapítvány szegényélelmezési programja novemberben nyitja meg a XIV. kerületben ötödik fővárosi népkonyháját, ahol mostantól további 300 rászoruló napi étkezéséről gondoskodik.

10402464_967309819968893_2705705031694124990_n

 Az ötödik helyszín

A két évtizede futó élelmezési programunknak a zuglóival együtt ez már az ötödik ételosztó pontja lesz a fővárosban. A zuglói tálalókonyha működtetése Alapítványunk „családsegítő programjának” mintájára indul el, amihez hasonlót először Óbudán kezdeményeztünk 10 évvel ezelőtt, és amit a jó tapasztalatoknak köszönhetően azóta más kerületekben és városokban is bevezettünk.

1800 adag étel naponta

Jelenleg Óbudán két helyszínen, valamint a VII. kerületben üzemeltetünk hasonló népkonyhát. Emellett még a Városliget szélén, az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út találkozásánál zajlik nyilvános ételosztás minden hétköznap, így naponta összesen 1800 adag ételt osztunk ki csak a fővárosban. Napi, vagy heti gyakorisággal még Egerben, Marcaliban, Debrecenben és Pécsett is működnek telephelyeink.

Együttműködés a kerületi családsegítőkkel

A program sajátossága, hogy a kerületi osztópontokon elsősorban olyan hátrányos helyzetű embereket szolgálunk ki, akiket a helyi családsegítő szolgálat személyesen értesít a lehetőségről. Az Ételt az Életért Program ezáltal bekapcsolódik és szerves részévé válik a helyi szociális ellátórendszernek, és a gondozási program részeként segíti a társadalom perifériájára került embereket. A családsegítő szolgálatok családgondozói azok, akik a legjobban ismerik a rászoruló lakosság szükségleteit, ők tudják a legpontosabban felmérni, kinek milyen jellegű szolgáltatás jelent megoldást leromlott, vagy romló állapotára.

A kerületi ételosztó pontokon munkatársaink és önkénteseink délben szervírozzák a friss meleg ebédet. Az ételt elvitelre adjuk, ételhordókba szedjük, becsomagoljuk a friss pékárut, mellé gyümölcsöt, joghurtot, vagy egyéb, a szervezetünknek adományként felajánlott csemegéket adunk.

A program célja:

  1. Hogy a családok minden nap friss meleg ételhez jussanak, amelyek egészségesek, táplálóak, fehérjében, rostokban, vitaminokban gazdagok. Programunk során vegetáriánus egytálételeket szolgálunk fel, amelyet az idősebbek és a kisgyermekek is szívesen fogyasztanak.
  2. Hogy az ellátottak hazavigyék az ebédet, és otthon, a családjuk körében fogyasszák el, ennek ugyanis erős családi közösségformáló ereje van. A legfrissebb kutatások szerint az elfogyasztott élelmiszerek minősége mellett a boldog, elégedett élet legfontosabb tényezője a beszélgetésekben gazdag közös étkezés, ami segít összekovácsolni még a krízisbe került családokat is. Azok a nyugdíjasok és egyedülállók, akik otthon nem számíthatnak társaságra, legalább az ételosztás idejére közösségbe kerülhetnek. Ételosztóink figyelnek arra, hogy törődéssel, jó szóval élhetőbbé tegyék a magányos emberek mindennapjait.
  3. Hogy a kerületekben élő rászorulók a lehető legkevesebb utazással tápláló ételekhez juthassanak, ezáltal időt és pénzt takarítsanak meg, és életüket lépésről lépésre a normális mederbe terelhessék.

A zuglói népkonyhán hétfőtől péntekig, naponta 300 főre biztosítunk meleg ebédet. Az új helyszín ünnepélyes megnyitójára november 8-án 12 órától kerül sor. A rendezvényen részt vesz, és rövid beszédet mond Karácsony Gergely, Zugló polgármestere.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések