Adószámunk: 18095575-1-41 | Bankszámlaszámunk: 10300002-10631840-49020019 (MBH Bank)

Miskolci Rádió 2011

A Miskolci Rádió az étel- és ruhaosztás helyszínén készített riportot miskolci és debreceni munkatársainkkal. Az adásban hajléktalan, és nyugdíjas emberek is megszólalnak és mesélnek arról, miből, hogyan élnek, hogyan jutottak erre a sorsra, milyen az utcán élni. Demeter Tibor miskolci önkéntesünk elmondja, miért fontos számára, miben segít neki az ételosztás rendszeres megszervezése, hogyan juthatunk előrébb […]

Díjátadás a Szociális Munka Napján – www.obuda.hu

Kiosztották a Fischer Ágostonról elnevezett óbudai szociális díjat, melyet idén az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványnak ítélt oda a képviselő-testület. Az alapítvány a III. kerületben élő szegények és rászorulók élethelyzetének javítása érdekében kifejtett áldozatos munkájának elismeréseként vehette át az 1900-as évek elején a főváros minden kerületében Szent Alajos Segítő Egyesületet alapító óbudai lelkészről elnevezett díjat. […]

Nem csak a hajléktalanok éheznek – www.magyarhirlap.hu

Gyerekek álltak a hidegben, a Blaha Lujza tértől a szent rókus-kápolnán túl kígyózó, ételosztásra váró, több száz méteres sorban. Soha nem állt még ennyi nem hajléktalan, nagycsaládos, nyugdíjas szegény ember a sorban a fővárosi Blaha Lujza téri karácsonyi ételosztáson, mint tegnap. A volt Corvin áruháztól a Szent Rókus Kápolnán túl, több száz méter hosszan kígyózott […]

Túrógombóc

Bizony ám, tojás nélkül is elkészíthető ez a finomság. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy frissen puha, ha kihűl, megkeményedik. Bár erre nem fog sor kerülni, hisz még melegen elfogy… Fél kg túrót 8 dkg búzadarával és kevés sóval összegyúrunk. Körülbelül 12 db golyót formálunk belőle, amiket forrásban lévő vízben addig főzünk, amíg fel nem […]

Töltött paprika

Előkészítünk10 dkg túrót vagy házikészítésű sajtot (panírt). 5 db kisebb méretű tölteni való paprikát kicsumázunk, pár percig pároljuk forrásban lévő vízben. 1 dl rizst 2 dl vízben megfőzünk, majd összegyúrjuk a túróval, vagy az összetört házisajttal. Sót, 3 tk pirospaprikát, 2 kk hinget, 2 kk borsot, és egy kevés olajat adunk hozzá. Az így elkészült […]

Székelykáposzta (5 liter, 10 töltelék)

Olajon világosbarnára pirítjuk a babérlevelet és a szemesborsot, majd a szeletelt lecsópaprikát is megfuttatjuk benne, hozzáadva a hinget és a fűszerpaprikát. Végül kevés vízzel felengedjük. 1,5-2 kg savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú, egyszer átmossuk) a fűszeres alaphoz adjuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a káposzta félig megpuhult, hozzáadjuk a tölteléket. Töltelék: Egy kisebb fej […]

Puri (indiai kenyér) 15 db

Fél kg grahamlisztből 5 dkg vajjal, sóval, langyos vízzel kéztől elváló puha tésztát gyúrunk. Ízlés szerint rakhatunk hozzá 1 ek mákot, vagy szezámmagot. Ruhával letakarva 15 percig állni hagyjuk, majd 3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle, amiből 2-3 mm vastag kerek lepényeket nyújtunk. Bő, forró olajba dobjuk őket. 2-3 darabnál ne süssünk többet egyszerre. Alányomjuk, […]

Pásztortarhonya

Mi eszünk, te pedig őrzöl minket. 🙂

Panírozás tojás nélkül

Ha azt gondoljuk, hogy jó bundás zöldség csak tojással panírozható, akkor az élet még tartogat meglepetéseket számunkra… Lisztet tejjel palacsintatésztához hasonló sűrűségűre keverünk, ebbe forgatjuk bele először a nem túl nagyméretűre vágott zöldségeket, vagy a sajtot. Fontos aranyszabály, hogy a zöldségeket sohasem szabad megsózni, mert levet engednek és sütés közben ledobják a panírt. Zsemlemorzsába forgatjuk, […]

Pakora (indiai rántott zöldség)

Fél kg sárgaborsólisztet 10 dkg fehérliszttel elkeverünk, majd hozzáadunk 2 tk hinget, 5 dkg szezámmagot, és pici sót. A zöldségeket nem túl nagyra felvágjuk. Ha a zöldségek felülete szeletelés után nedves, töröljük szárazra, másképp nem tapad rá a tészta. Bármilyen zöldséggel elkészíthető, legyen az tök, karfiol, cukkini, padlizsán, burgonya, stb.

Majonéz

Egy nagy pohár 20%-os tejfölt simára keverünk, és hozzáadjuk a következő fűszereket: 1 tk kurkuma, 1 tk őrölt fehérbors (ha nincs, jó a fekete is), 1 tk hing, 1 közepes citrom leve, 2 csapott tk só, 1 tk feketesó, 2 ek cukor. Ízlés szerint max. 1 dl tejszínnel, és fél dl oliva olajjal lehet dúsítani. […]

Lencsefőzelék

Hasonlóképpen készül, mint a lencseleves, de zöldség nélkül, valamint a cukrot és a citromlevet kicsit bátrabban is használhatjuk. Ja, és ne felejtsük ki belőle a reszelt füstölt sajtot!